Dagvatten har identifierats som en viktig spridningsväg för mikroplaster. Hittills har frågan om dagvatten handlat om hur vi kan skydda oss mot översvämningar. Med bidraget hoppas Naturvårdsverket stimulera att fler insatser görs för att hindra att föroreningar sprids till hav, sjöar och vattendrag.
− Målsättningen är att bidraget ska uppmärksammas brett, det behöver bli fler aktörer som engagerar sig i frågan. Vi ser fram emot många ansökningar, säger Ingela Hiltula, biträdande chef för Samhällsavdelningen.
Ansökningar kan handla om att anlägga biofilter, dammar och diken där regnvatten renas. Det kan också handla om att skapa uppsamlingsytor för snöhögar där till exempel mikroplaster omhändertas. Handelsplatser, gator och idrottsanläggningar är några ställen där insatser kan göras.
−Det kan handla om olika biologiska och tekniska konstruktioner som syftar till att rena dagvattnet, men ännu hellre insatser som hindrar föroreningar att hamna i dagvattnet. Det är hög tid att vi kommer till rätta med spridningen av föroreningar i dagvattnet, säger Ingela Hiltula.
Årets ansökningar ska vara inkomna senast 2 september.