Den vanligaste ekologiska effekten var en minskad energikonsumtion, vilket i sin tur innebär minskad klimatpåverkan. Andra effekter var bättre luftkvalitet, ett minskat transportbehov, mindre buller och en minskad spridning av giftigt avfall. Resultaten av projekten visar att en snabbare omställning för att nå miljömålen är möjlig med innovationer.
- Resultatet visar att det finns en rad olika effekter inom hållbarhet som har uppnåtts, både ekologiska, sociala och ekonomiska. Det är också glädjande att se att de slutförda projekten tydligt visar nyttan av pilot- och förstudier, säger Müge Apaydin-Jönsson, projektledare på Naturvårdsverket.
Ett gott resultat för innovationer i städer är beroende av samverkan mellan olika aktörer. En annan slutsats är att det blir både enklare och billigare att introducera lösningarna på marknaden om man först genomfört ett innovationsprojekt, exempelvis AI som används för översiktsplanering och som sparar pengar hos kommunen. Möjligheten att söka bidrag har setts som en avgörande faktor för att lyckas.
Finansieringen är särskilt viktig för de projekt som befinner sig i gränslandet mellan nyfikenhetsdriven forskning och marknadsnära forskning. Där är behovet av ett stödsystem som allra störst. Naturvårdsverkets erfarenheter gör att vi är bättre rustade för fortsatta uppdrag inom området.
- Våra erfarenheter visar att nya lösningar behövs för att klara den ekologiska omställningen i städerna. Här har Naturvårdsverket en tydlig roll, säger Müge Apaydin-Jönsson, projektledare på Naturvårdsverket.
Stödet till stadsinnovationer är regeringens satsning på klimat och hållbara städer och har genomförts tillsammans med Boverket och Energimyndigheten.