Majoriteten vill ha information om klimatet från forskare eller myndigheter som avsändare. En ny undersökning visar att allmänheten helst tar till sig klimatinformation via traditionella medier med tidning (48 procent) och TV (48 procent) i topp. Det läggs stor vikt vid tydlig källhänvisning och många välkomnar mer saklig och konkret information, vilket kan vara en anledning till att intresset för klimatinformation via sociala medier är svalt.
– Undersökningen visar att myndigheter har en viktig funktion att fylla när det gäller att möta allmänhetens behov av kunskap om klimatfrågor, säger Stina Söderqvist, kommunikationsstrateg på Naturvårdsverket.
Allmänheten uppvisar en stor bredd i såväl intresse för olika typer av information kring klimat och av det arbete som utförs. Bland annat är en klar majoritet (91 procent) intresserade av klimatförändringarnas konsekvenser specifikt i Sverige. Individens egen påverkan på klimatet via exempelvis konsumtion och resande väcker också stort intresse (88 procent).
Två tredjedelar av de tillfrågade anser att tillgången till information om klimatfrågor motsvarar deras behov och önskemål. Som bakgrundsfrågor ställdes två frågor om intresse för klimatfrågor och oro för klimatförändringar. En övervägande majoritet av respondenterna är intresserade (76 procent) och/eller oroliga för klimatförändringar (70 procent), i synnerhet yngre personer och boende i storstadsområden. Gullers Grupp har på uppdrag av Naturvårdsverket genomfört undersökningen i form av en webbpanel med 1018 deltagare kring allmänhetens behov och tillgång till information om klimatfrågor.