Naturum
Naturum fungerar som en port till naturen. I Sverige finns 32 stycken, från norr till söder.
Syftet med naturum är att genom utställning, aktiviteter och/eller naturvägledning:
- Stimulera intresset för natur, naturvård och naturstudier och tjäna som underlag för olika undervisningsbehov.
- Öka förståelsen för det ekologiska samspelet och ge kunskap om människans påverkan på miljön.
- Skapa förståelse för behovet av att skydda och vårda naturen.
- Informera om geologi, flora och fauna i trakten.
- Sprida kännedom om en trakts nationalparker, naturreservat och andra naturskyddade områden.
- Informera om friluftsområden, anläggningar för friluftsliv och utflyktsmål i omgivningen.
- Ge kunskap om landskapets historiska utveckling.
- Ge kunskap om traktens kulturhistoria.
Karta över naturumen
Här hittar du en karta över naturum där du kan se vilka som finns i närheten av dig. Kontakta det naturum du vill besöka för att ta reda på öppettider och vad som är på gång.
Naturum Abisko
Naturum Abisko ligger i Abisko nationalpark, i anslutning till STF:s Turiststation, nära tågstationen och E10. Härifrån är det lätt att komma ut i naturen. Naturum Abisko har en utställning som visar fjällens geologi, ekologi och kulturhistoria. Du kan också vara med på olika guidade turer och föreläsningar.
Se och upplev Abisko nationalpark
Följ naturum Abisko på Facebook
Telefon: 010-225 55 44
E-post: naturum.abisko@lansstyrelsen.se
Naturum Blekinge
Naturum Blekinge ligger i kulturreservatet Ronneby Brunnspark och är inrymt i en stor brunnsvilla från 1800-talet. I naturum får du veta mer om Brunnsparken och om Blekinges natur, miljö och kulturlandskap. Naturum Blekinge är anpassat för personer med funktionsnedsättning.
Följ Naturum Blekinge på Facebook
Telefon: 010 224 04 00
E-post: naturum.blekinge@lansstyrelsen.se
Naturum Dalarna
Naturum Dalarna ligger 14 kilometer nordväst om Leksand och har en storslagen utsikt över Siljansnäs naturreservat. En 1,3 kilometer lång naturstig börjar och slutar vid naturum. Naturstigen är omväxlande, väl skyltad och har flera vackra utsiktspunkter. Naturum Dalarna är anpassat för personer med funktionsnedsättning.
Följ Naturum Dalarna på Facebook
Telefon: 010-225 03 29
E-post: naturum.dalarna@lansstyrelsen.se
Naturum Fjärås Bräcka
Naturum Fjärås Bräcka ligger i naturreservatet Fjärås Bräcka. Från Bräckans krön har du en fantastisk utsikt. Området är rikt på lämningar från forntiden. Här finns till exempel ett av landets förnämsta järnåldersgravfält.
Följ Naturum Fjärås Bräcka på Facebook
Telefon: 0300-83 75 50
E-post:naturumfjarasbracka@kungsbacka.se
Naturum Fulufjället
Naturum Fulufjället ligger insmuget mellan tallar vid en myr i fjällkanten i Fulufjällets nationalpark. Utställningen i naturum visar vägen till nationalparkens spännande natur och kultur. Personalen tipsar gärna om olika besöksmål i nationalparken. Naturum Fulufjället är anpassat för personer med funktionsnedsättning.
Se och upplev Fulufjällets nationalpark
Följ Naturum Fulufjället på Facebook
Telefon: 010-225 03 49
E-post: naturum.fulufjallet@lansstyrelsen.se
Naturum Färnebofjärden
Naturum Färnebofjärden ligger vid Dalälvens strand, i anslutning till Färnebofjärdens nationalpark. I naturum finns en utställning som berättar om Färnebofjärden och de miljöer man möter ute i nationalparken. Här finns en avdelning med möjlighet till fördjupning för dig som vill veta mer samt tips om aktiviteter och besöksmål i nationalparken.
Se och upplev Färnebofjärdens nationalpark
Följ Färnebofjärdens nationalpark på Facebook
Telefon: 010-225 15 16
E-post: farnebofjarden@lansstyrelsen.se
Naturum Getterön
Naturum Getterön ligger i Getteröns naturreservat i Varberg. Från naturum har du en fantastisk utsikt över naturreservatet och dess rika fågelliv. Naturum Getterön är anpassat för personer med funktionsnedsättning.
Följ Naturum Getterön på Facebook
Telefon: 0340-875 10
E-post: info@naturumgetteron.se
Naturum Gotland
Naturum Gotland ligger vid Vamlingbo Prästgård, cirka nio mil söder om Visby. Här kan du lära känna Gotland närmare och ta dig vidare ut och upptäcka den spännande naturen. Naturum Gotland är anpassat för personer med funktionsnedsättning.
Följ Naturum Gotland på Facebook
Telefon: 010-223 96 90
E-post: info@naturumgotland.se
Naturum Hornborgasjön
I utkanten av de berömda tranmarkerna finns naturum Hornborgasjön. Här kan du lära mer om den fågelrika Hornborgasjön och dess invånare. Från naturum leder stigar och vandringsleder, som bland annat tar dig ut till fågeltornet på Fågeludden och olika gömslen i närheten.
Följ Naturum Hornborgasjön på Facebook
Telefon: 010-224 50 10
E-post: naturum.hornborgasjon@lansstyrelsen.se
Naturum Höga Kusten
Naturum Höga Kusten ligger vid Skulebergets fot, vid Skuleskogens nationalpark och mitt i världsarvet Höga Kusten. Här kan du lära dig mer om den stora landhöjningen som gör området så unikt. Du kan också lära känna Höga Kustens vandringsleder och sevärdheter. Naturum Höga Kusten är anpassat för personer med funktionsnedsättning.
Se och upplev Skuleskogens nationalpark
Följ Naturum Höga Kusten på Facebook
Följ Naturum Höga Kusten på Instagram
Telefon: 0613-70 02 00
E-post: info@naturumhogakusten.se
Naturum Kosterhavet
Naturum Kosterhavet ligger vid Ekenäs brygga på Sydkoster. Här kan du se en utställning som visar den biologiska mångfalden som finns både över och under vattenytan. Det finns även fina vandringsleder på Nord- och Sydkoster, Saltö och Kockholmen och snorkelleder i Rörvik på Sydkoster och på Saltö.
Se och upplev Kosterhavets nationalpark
Följ Kosterhavets nationalpark på Facebook
Telefon: 010-224 54 00
E-post: naturum.kosterhavet@lansstyrelsen.se
Naturum Kullaberg
Naturum Kullaberg ligger i Kullabergs naturreservat. Här finns en utställning som visar Kullabergs naturreservat från himmel till hav. Kullabergs dramatiska natur och ovanliga flora och fauna lockar till botaniska vandringar, fågelskådning, dykning och klättring. Hela berget är ett öppet strövområde och det finns ett flertal strövstigar att ta sig fram på.
Telefon: 042-37 70 56
E-post: naturum.kullaberg@lansstyrelsen.se
Naturum Laponia
Naturum Laponia är porten ut till fyra nationalparker, två naturreservat och nio samebyar. Kom hit för att lära dig om vad Laponia är och varför det här området är ett världsarv. På naturum får du lära mer om fjällen, skogarna och den samiska kulturen. Naturum Laponia ligger på udden Viedásnjárgga i Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark.
Telefon: 0973-220 20
E-post: naturum@laponia.nu
Naturum Nationalparkernas hus
Naturum, Nationalparkernas Hus ligger i Tyresta nationalpark, cirka 2 mil söder om Stockholm. I Tyresta by ligger Nationalparkernas hus, ett miljöanpassat naturum som tar dig genom Sveriges nationalparker i en inspirerande utställning och med ett vackert bildspel. Här får du också veta mer om Tyresta nationalpark och den stora skogsbranden som bröt ut i nationalparken 1999.
Se och upplev Tyresta nationalpark
Följ Tyresta nationalpark på Facebook
Telefon: 08-745 33 94
E-post: info@tyresta.se
Naturum Ottenby
Naturum Ottenby ligger i naturreservatet Ottenby på Ölands södra udde. Ottenby är välkänt för de många fåglar som flyttar förbi vår och höst. Inne i naturum får du en spännande inblick i fåglarnas liv och deras flyttningar över jordklotet. Här kan du också lära dig om södra Ölands kulturhistoria.
Följ Naturum Ottenby på Facebook
Telefon: 0485-66 12 00
E-post: naturum@ottenby.se
Naturum Skrylle
Naturum Skrylle ligger vid naturreservatet Skrylle öster om Lund. Skrylleområdet omfattar norra delen av Romeleåsen och här finns allt från artfattiga barrskogar till Dalby Söderskogs frodiga lundar och ett mycket rikt djurliv. Naturum Skrylle har en utställning med berättelser om områdets natur och historia. Dessutom får du tips om natursköna utflyktsmål i kommunen.
Se och upplev Dalby Söderskogs nationalpark
Följ Naturum Skrylle på Facebook
Telefon: 0761-33 53 73
E-post: naturum@lund.se
Naturum Sommen
Naturum Sommen ligger på ön Torpöns nordspets i sjön Sommen. Naturum finns i två båthusliknande byggnader som går ut över vattnet med bryggor runt om. Utställningen visar sjön Sommens natur och kultur, förr och nu.
Följ Naturum Sommen på Facebook
Telefon: 070-297 47 22
E-post: naturum.sommen@ydre.se
Naturum Stendörren
Naturum Stendörren ligger i naturreservatet Stendörren i Södermanland. Naturumet ligger vid gården Aspnäset vid stranden med vackra strandängar och med utsikt över havet. Här kan du lära dig mer om Östersjön och skärgårdens natur, miljö och kulturhistoria genom utställningar och andra aktiviteter.
Följ Naturum Stendörren på Facebook
Telefon: 010-223 44 20
E-post: naturum.stendorren@lansstyrelsen.se
Naturum Stenshuvud
Naturum Stenshuvud ligger i Stenshuvuds nationalpark, på natursköna Österlen. Njut av den vackra kusten, utsiktspunkter, skog, hedar och ett rikt växt- och djurliv. Utställningen i naturum visar nationalparkens olika landskapstyper. Här kan du lära mer om nationalparkens växter och djur och om nationalparkens kulturlämningar. Naturumet är anpassat för personer med funktionsnedsättning.
Se och upplev Stenshuvud nationalpark
Följ Stenshuvud nationalpark på Facebook
Telefon: 010 224 24 00
E-post: naturum.stenshuvud@lansstyrelsen.se
Naturum Store Mosse
Naturum Store Mosse ligger i Store Mosse nationalpark och är en källa för inspiration och en mötesplats för alla naturnyfikna. I utställningen presenteras Store Mosses utveckling sedan istiden. Dessutom hittar du Granfjällsbjörnen, tubkikare, mikroskop, luppar, videoholkar, björnide, referensbibliotek, läshörna och brasa. Naturum Store Mosse är anpassat för personer med funktionsnedsättning.
Se och upplev Store Mosse nationalpark
Följ Store Mosse nationalpark på Facebook
Telefon: 010-223 61 30
E-post: storemosse@lansstyrelsen.se
Naturum Söderåsen
Naturum Söderåsen ligger i Söderåsens nationalpark. Här finns omväxlande natur med lummiga lövskogar, mäktiga rasbranter, strömmande vattendrag och vida utsikter. I naturum finns en spännande utställning om naturen i nationalparken. Här möter du områdets fascinerande geologi, dess rika växt- och djurliv och kulturhistoria. Allt som finns i naturumbyggnaden är tillgängligt för dig som är rörelsehindrad. Flera stigar i nationalparken är också anpassade för personer med funktionsnedsättning.
Se och upplev Söderåsens nationalpark
Följ Söderåsens nationalpark på Facebook
Telefon: 010-224 11 50
E-post: naturum.soderasen@lansstyrelsen.se
Naturum Trollskogen
Naturum Trollskogen är ett av Sveriges äldsta naturum men sedan 2019 inflyttat i en ny byggnad. Här finns utställningar, guidningar och aktiviteter för hela familjen. Naturum Trollskogen ligger på den nordostligaste delen av Öland, vid porten till naturreservatet Trollskogen.
Följ Naturum Trollskogen på Facebook
Följ Naturum Trollskogen på Instagram
Telefon: 010-223 85 70
E-post: naturum.trollskogen@lansstyrelsen.se
Naturum Tåkern
Den välkända Fågelsjön Tåkern ligger mitt på den bördiga Östgötaslätten. Här rastar uppemot 70 000 änder, gäss och svanar. Naturum Tåkern har förutom den spännande utställningen om sjön Tåkern och dess rika fågelliv också ett stort utbud av aktiviteter. Håva småkryp, möt naturums guider i fågeltornet, gå prinsessan Estelles sagostig, vandra på spången, naturvägledning för skolan.
Följ Naturum Tåkern på Facebook
Telefon: 0144-53 51 55
E-post: naturum.takern@lansstyrelsen.se
Naturum Vattenriket
Naturum Vattenriket är en spännande byggnad som står på pålar i Helge å, alldeles intill Kristianstad centrum. I naturums utställning får du ett smakprov på upplevelser i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike, där miljöerna varierar från vass, vide och strandängar till hav, ädellövskog eller torra sandiga marker. Naturum Vattenriket är anpassat för personer med funktionsnedsättning.
Följ Naturum Vattenriket på Facebook
Telefon: 044-13 64 83, 0733-13 64 83
E-post: naturum@kristianstad.se
Naturum Vindelfjällen Ammarnäs
Naturum i Ammarnäs är en port mot Vindelfjällens naturreservat. Ammarnäs är en bra startpunkt för turer på Kungsleden mot Hemavan eller norrut mot Adolfström. I naturum kan du läsa, lyssna, känna dig fram till Vindelfjällens natur och kultur, sevärdheter och smultronställen. Naturum Vindelfjällen Ammarnäs är anpassat för personer med funktionsnedsättning.
Naturum Vindelfjällen Ammarnäs
Följ Vindelfjällens naturreservat på Facebook
Telefon: 0952-601 65, 070-368 01 65
E-post: naturum.ammarnas@lansstyrelsen.se
Naturum Vindelfjällen Hemavan
Naturum Vindelfjällen Hemavan ligger vid Vindelfjällens naturreservat, i direkt anslutning till Kungsledens västra ingång mot Europas största naturreservat. Här finns information om sevärdheter och du kan lära mer om det fantastiska fjällområdet. I anslutning till naturum hittar du även den Fjällbotaniska trädgården, som är öppen sommartid.
Följ Vindelfjällens naturreservat på Facebook
Telefon: 0954-380 23
E-post: naturum.hemavan@lansstyrelsen.se
Naturum Vålådalen
I Vålåns dalgång hittar du naturum Vålådalen. Här får du inspiration och kunskap som du har glädje och nytta av, vare sig du tänker dig en kortare dagstur eller en flerdagarstur i området. I naturum kan du lära dig mer om fjäll, djur och natur, kultur och rennäring. Naturum ligger i naturreservatet Vålådalen.
Följ Naturum Vålådalen på Facebook
Telefon: 010-2253226
Epost: naturum.jamtland@lansstyrelsen.se
Naturum Vänerskärgården - Victoriahuset
Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset ligger med utsikt mot Vänerns fria horisont, ett stenkast från Läckö Slott. Här vid Vänerns strand finner du bryggan ut till Djurö nationalpark. I naturums utställning möter du djur och växter som bor på öarna och i Vänern samt information om den geologiska utveckingen i området. Naturum är anpassat för personer med funktionsnedsättning.
Naturum Vänerskärgården - Victoriahuset
Se och upplev Djurö nationalpark
Telefon: 0510-77 05 45
E-post: Sofia Wennberg, Läckö Slott, sofia.wennberg@lidkoping.se
Naturum Värmland
Naturum Värmland ligger i Mariebergsskogen, Karlstads stadspark mitt i Klarälvsdeltat. Huset har panoramafönster så att gammelskog och sjön kommer riktigt nära. Inpå knuten finns naturstig med betade strandängar. Vi har programverksamhet året om, många tillfälliga utställningar och en interaktiv basutställning. Naturum Värmland är anpassat för personer med funktionsnedsättning.
Telefon: 054-540 27 60
E-post: naturumvarmland@karlstad.se
Naturum Västervik
Naturum Västervik ligger naturskönt i samma byggnad som Västerviks Museum. Här finns också utsiktstornet Unos torn, en liten damm och lantrashöns. I naturum Västervik är Östersjön i centrum, här kan du se undervattensfilm, utställningar om havet och skärgården samt utforska havets mikroorganismer i ett våtlab. Naturum Västervik är anpassat för personer med funktionsnedsättning.
Följ Naturum Västervik på Facebook
Telefon: 0490-211 77
E-post: naturum@vastervik.se
Naturum Ånge
Naturum Ånge ligger i Borgsjö, strax öster om Ånge. I vår basutställning kan du bland annat lära dig om livet i Ljungans vatten, djuren i våra skogar, naturvårdsbränningar, fäbodlivet och få tips på våra finaste naturreservat. Turistbyrån och ett pilgrimcenter för den 58 mil långa S:t Olavsleden ligger i samma lokal. Naturum Ånge är anpassat för personer med funktionsnedsättning.
Telefon: 0690-25 04 50
Webbplats: Naturum Ånge
E-post: naturum@ange.se
Naturum Öresund
Naturum Öresund ligger vid Ribersborgsstranden mitt i Malmö. I utställningen Öresund under ytan kan du torrskodd och med alla dina sinnen få en god uppfattning om Öresunds djur- och växtliv, historiska utveckling och bekanta dig med FN:s globala hållbarhetsmål – Agenda 2030. I akvarierna finns arterna som lever i Öresunds viktiga grundområden – ålgräsängarna och blåstångsbältena – som är havets viktiga barnkammare. Naturum Öresund är anpassat för personer med funktionsvariationer.
Följ Naturum Öresund på Instagram
Följ Naturum Öresund på Facebook
Telefon: 040-631 30 41
E-post: info@naturumoresund.se
Naturumens historia
I början av 1970-talet lanserade Naturvårdsverket en informationsidé som kallades naturum, med Visitors' Centres i Storbritannien och Nordamerika som förebild. 1973 öppnade landets första naturum. De var belägna i Visby, i Stocklycke på Omberg och på Öland.
Namnet "naturum" är ett inregistrerat varumärke som ägs av Naturvårdsverket. De flesta naturum drivs av länsstyrelser, kommuner eller stiftelser, men Naturvårdsverket driver därtill ett fåtal i egen regi.