
Vinnare av Miljömålpriset Uthållighet och långsiktighet
Juryns motivering
Genom synnerligen uthålligt arbete – med kraft och ihärdighet – har denna organisation under lång tid nått ut till generationer av människor, och lärt dem att älska och värna vår natur. Med stort engagemang, och inspirerande pedagogik, har de bidragit till att många barn och vuxna kommer ut i naturen och får kunskap och insikter om hur viktig den är för oss alla.
Om vinnarens arbete
Friluftsfrämjandet är Sveriges största friluftsorganisation och har sedan lång tid genom sin verksamhet skapat kunskap, förståelse och engagemang för värdet av en god miljö. Genom Friluftsfrämjandet har generationer av unga människor fått kontakt med naturen och lärt sig att uppskatta och vårda den. Redan 1957 skapade föreningen "Skogsmulle" som är en sagofigur som lär barn om naturen och hur man ska sköta om den. Idag finns också "I ur och Skur" som är en pedagogisk inriktning för skola och förskola, där barnen vistas mycket utomhus och får kunskaper om natur och hållbar livsstil.
Friluftsfrämjandet har med stor uthållighet hållit fast vid tanken om att människan mår bra av att vistas i naturen. Genom att rikta sig till barn och unga och lära dem hur viktig naturen är bidrar Friluftsfrämjandet till Ett rikt växt- och djurliv.
Nominerade i kategorin
Små kommuner som återställer vattendrag – Klippan, Nordanstig och Tranås Energi
Att som liten kommun satsa på ett omfattande och kostsamt projekt som att riva kraftverk eller bygga faunapassager för att gynna den biologiska mångfalden i åar och vattendrag är svårt och kräver beslutsamhet och uthållighet. Miljömålsprisets jury vill lyfta fram två kommuner och ett kommunalt bolag som bidrar till miljömålet Levande sjöar och vattendrag genom att göra just detta.
Klippans kommun driver ett projekt för att frilägga Rönne å, en av Skånes största åar och ett viktigt vattendrag för bland annat lax och ål. Genom Rönne å-projektet kommer Klippans kommun köpa de tre kraftverk som idag hindrar vattenflödet för att sedan montera ner dem.
Nordanstigs kommun undanröjer hinder och återställer brukade vattenmiljöer för att möjliggöra naturliga beteenden hos arter som utter, ål, öring och harr. Arbetena berör en sammanlagd sträcka av 75 mil rinnande vatten, och närmast planeras rivning av två kraftverksdammar i Gnarpsån. I Gimmaån har en damm redan rivits.
Tranås Energi har i 15 år arbetat med faunapassager, anpassade vattensläpp och utläggning av lekgrus för att gynna den biologiska mångfalden runt sina anläggningar i Tranås och Ydre. Under 2021 slutförs den sista åtgärden som öppnar upp hela vattenvägen från Västra Lägern till Sommen för vandrande fisk, en väg som varit stängd i 100 år.
Lilla Bjers
Den ekologiska gården Lilla Bjers utanför Visby odlar över 200 grödor helt utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, och använder sig av en sexårig växtföljd för att behålla god kvalitet på jorden. Hela gården drivs fossilfritt med biobränsle i arbetsmaskinerna, vindkraft och närproducerade pellets för el och uppvärmning. På gården arbetar man också med ett cirkulärt vattensystem med hjälp av en bevattningsdamm där det också finns musslor för att hålla dammen ren och flera humlesamhällen för pollinering av grödorna. Under de över 20 år som gården har drivits har den växt från en liten gårdsbutik till att nu också omfatta en KRAV-certifierad restaurang med endast ekologiska råvaror.
Lilla Bjers bidrar till miljömålet Ett rikt odlingslandskap och har visat prov på stor uthållighet och långsiktighet.