Under utbildningarna går vi bland annat igenom:
- Hur ser förutsättningarna ut för ett framgångsrikt naturvårdsarbete i samhället idag?
- När är ett dialogbaserat arbetssätt motiverat för att öka framgången i naturvårdsarbetet?
- Vad innebär ett dialogbaserat arbetssätt – vad krävs av mig och min organisation?
Dialog för naturvård riktar sig till dig som på något sätt arbetar med naturvård och som känner behov av att stärka din kompetens inom dialog. Du kan vara medarbetare eller chef på en länsstyrelse eller Naturvårdsverket. Vi välkomnar också andra myndigheter som arbetar med naturvård.

Kompetensutvecklingsprogrammet Dialog för naturvård omfattar sex delar
1. Grundkursen Dialogbaserat arbetssätt och konflikthantering (för medarbetare)
Grundkursen ger en introduktion till vad ett dialogbaserat arbetssätt i naturvården innebär utifrån de olika typer av uppdrag och arbetssituationer en handläggare har. Kursen ger dig ökad kompetens att förebygga och hantera konflikter. Här hittar du mer information:
2. Fortsättningskursen Metodkompetens för dialog och konflikthantering (för medarbetare)
Fortsättningskursen fördjupar kunskapen om hur du skapar bra förutsättningar för dialog och hur du kan hantera konflikter. Du lär dig planera och genomföra möten och dialogprocesser. Här hittar du mer information:
3. Workshop för utveckling av dialogbaserat arbetssätt – den stödjande organisationen (för arbetslag inklusive chefer)
Workshopen ger arbetslaget på en länsstyrelse, Naturvårdsverket eller annan myndighet tillsammans med ledningen, en möjlighet att omsätta de nyvunna kunskaperna. Hur arbetar vi idag på enheten och på vilket sätt påverkar det våra möjligheter till ett framgångsrikt dialogbaserat arbetssätt? Hur kan vi utveckla vårt arbete? Här hittar du mer information:
4. Digital föreläsningsserie Dialogbaserat arbetssätt – när, hur och varför? (för chefer och arbetsledare)
Den digitala föreläsningsserien ger dig som chef/arbetsledare en bild av hur dagens komplexa samhällsutmaningar påverkar naturvårdsuppdraget. Du ökar din förmåga att ta ställning till vilka uppdrag som kan gagnas av ett dialoginriktat arbetssätt och varför. Här hittar du mer information:
5. Pilotområden dialogbaserat arbetssätt i naturvårdsuppdraget
Pilotområden ger en möjlighet till extra skjuts i organisationens utvecklingsarbete för ett dialogbaserat arbetssätt. Att vara pilotområde omfattar att alla kurser genomförs för medarbetare och ledning, med extra stöd för reflektion tillsammans med extern processledare och dialogexpert. Vi hoppas också att pilotområdena vill sprida sina erfarenheter till andra. Här hittar du mer information:
6. Verktygslåda – Dialog för naturvård
Verktygslådan är ett stöd i ditt vardagliga arbete med dialog, en minnesbank över utbildningarna. Här hittar du tankemodeller och verktyg för hur du kan planera möten och processer, föra konstruktiva samtal samt förstå och hantera konflikter.
Presentationsfilm om Dialog för naturvård
Kontakt
Christina Frimodig, Naturvårdsverket