Nationalparkerna är en fantastisk ”karta” över Sveriges rika variation av naturtyper och miljöer, från mäktiga fjäll i Abisko och Sarek till Kosterhavets marina miljö och Skånes stora bok- och ädellövskogar. I nationalparkerna kan vi njuta av den finaste natur som Sverige har att erbjuda. Och allt fler gör det – antalet besök har ökat successivt och är nu uppe i 2,5 miljoner per år 2017.

Störst ökning av besök hade Tiveden och Store Mosse. Tiveden ökade från omkring 90 000 år 2016 till 120 000 besök, och Store Mosse ökade från omkring 100 000 till 133 000 besök. Två nationalparker utökades också rejält till ytan, Tiveden utökades med 50 procent och Björnlandet blev drygt dubbelt så stor som tidigare.
Utökning av nationalparker 2017 (hektar)
Nationalpark |
Från |
Till |
Ökning |
Tiveden |
1 352 |
2 030 |
50 % |
Björnlandet |
1 143 |
2 369 |
107 % |
Införande av varumärket Sveriges nationalparker
Nya nationalparker beslutas av regeringen efter hörande av riksdagen. Det tar ofta lång tid att bilda en ny nationalpark eftersom det är viktigt att processen är väl förankrad lokalt och regionalt. Nationalparker är statligt ägda men förvaltas i de flesta fall av länsstyrelserna genom anslag från Naturvårdsverket, som arbetar enligt en långsiktig nationalparksplan. De senaste åren har Naturvårdsverket arbetat intensivt med att införa den gemensamma identiteten för Sveriges nationalparker, som blev klar 2011 och ska vara helt införd 2020.
Den gemensamma identiteten ingår i ett helhetstänk kring mottagningen av besökarna, som handlar om att skapa välkomnande, väl organiserade och tillgängliga nationalparker som även har ett enhetligt formspråk på skyltar, ledmarkeringar med mera. Under flera år har Naturvårdsverket arbetat tillsammans med länsstyrelserna i Västerbotten och Örebro med entréerna till Björnlandet och Tiveden, och 2017 invigdes helt nya entréer till dessa nationalparker.
Utmaning att öka turismen men bevara naturen
Nationalparkerna fyller en viktig funktion vad gäller både biologisk mångfald och friluftsliv. En ökad naturturism är positivt på flera sätt, då den bidrar till att öka allmänhetens kunskap och intresse kring natur och miljö. Den bidrar även till den lokala besöksnäringen i form av boende, mat och aktiviteter. Naturvårdsverket och regionala förvaltare av nationalparker ser positivt på naturturismaktörer som kan bidra till upplevelserna i nationalparkerna efter samråd med nationalparksförvaltningen.
Vi vill bevara naturen med dess innehåll av ekosystem och biologisk mångfald och samtidigt utveckla möjligheterna till att besöka och uppleva naturen utan onödiga begränsningar.
Anna von Sydow, Naturvårdsverket
En utmaning är att bevara naturen och samtidigt kunna ta emot fler besökare utan att slitaget och påfrestningarna på naturen blir för stora och utan att besökarens upplevelse påverkas negativt. Aktiviteter behöver ibland anpassas för att syftet med skyddet i en viss nationalpark ska uppnås.
Med fler besökare kan det behövas exempelvis fler parkeringsplatser och kanske fler leder för att kunna välkomna alla besökare, som också kan innebära en ökad kostnad för förvaltningen i området. En vanlig missuppfattning är att i stort sett allt är förbjudet i en nationalpark, men tanken är att göra naturen så tillgänglig som möjligt samtidigt som naturens värden långsiktigt bevaras. Naturvårdsverket arbetar med visionen att nationalparkerna ska vara välkomnande och tillgängliga för alla både idag och i framtiden.
Sverige får sin 30:e nationalpark 2018
En helt ny nationalpark tillkommer 2018 – Åsnen som blir Sveriges 30:e nationalpark och invigs i maj.
