PÅ DEN HÄR SIDAN:
Om vandringsleder i låglandsterräng
Låglandsleder är vandringsleder som nyttjas för fotvandring och skidfärder. De ligger utanför det statliga ledsystemet i fjällen.
Lederna ses som ett viktigt komplement till vandringsleder till fjälls. De ligger närmare där merparten av befolkningen bor.
I takt med att fler och fler människor får upp intresset för att vandra och att nya besöksgrupper hittar ut krävs resurser och kompetens för att hantera ett ökat nyttjande av lederna.
För att människor på ett enkelt, tryggt och säkert sätt ska kunna orientera sig och färdas längs lederna krävs information, markeringar och uppehållsplatser. Anläggningar och anordningar som eldstäder, vindskydd och broar gör leden mer attraktiv och bidrar till besökarens upplevelse. Kvalitén på märkningar och anläggningar har även det stor betydelse för en säker och trygg vistelse.
Nätverk för förvaltare
Det finns ett nätverk för förvaltare för låglandsleder. Nätverket består av de som förvaltar en led som är minst 20 kilometer lång och ligger utanför fjällregion. Arbetet med att utveckla nätverkets arbete sker på nationella träffarna. Även regionalt där länsstyrelsens friluftssamordnare och regionala turismaktörer bedriver olika projekt ordnas träffar där arbetet utvecklas.
Nätverkets deltagare har identifierat följande punkter som viktiga för arbetet med hållbara leder.
- Erfarenhetsutbyte och möjlighet till inspiration.
- Stöd i arbetet eftersom kravet på lederna har ökat.
- Verka för hållbara leder.
- Ställa krav på andra intressenter som nyttjar lederna.
- Driva gemensamma frågor om finansiering, ekonomi, standard.
- Lyfta goda exempel på organisation, ansvar och huvudmannaskap.
- Beakta olikheter i olika regioner/län-jämförbara/bolla/lära.
- Fånga trender.
- Gemensam syn på kvalitetsstandard.
Nätverket – hur fungerar det?
Låglandsleder har, till skillnad från de statliga fjällederna, olika huvudmän, organisation och sätt att finansiera ledarbetet.
Huvudmän för lederna kan vara till exempel stiftelser, regionförbund eller kommuner. Hur de organiserat sitt arbete med förvaltning är även det mycket varierande.
För nätverket för låglandsleder finns en kontaktlista som hålls aktuell av Naturvårdsverket samordnare.
Nätverkets deltagare får information och kallas till nationella träffar 1-2 gånger om året.
Vill du gå med i nätverket – kontakta:
Förvaltarens roll
Genom god planering och förvaltning av lederna kan besökare kanaliseras till lämpliga områden där de inte påverkar växt- och djurliv, geologiska lämningar eller kulturmiljövärden negativt. Det kan även behövas insatser för att leden ska upplevas säker genom tydlig markering och genom att motverka slitage på broar, spångar osv. Att tillhandahålla information om leden är en viktig del i arbetet med att tillgängliggöra naturen för fler.
Anläggning av vandrings- och skidleder ska göras på ett sätt så att vistelser på leder kan genomföras på ett säkert sätt. Vandraren ska kunna färdas på en markerad led och förlita sig på att det sker utan uppenbar risk.
Huvudman för en led har ansvar för kontakter med markägare, säkerhet och att bidra till att säkerställa lämplig skötsel. skyldighet att ta hänsyn genom att ha god kunskap om natur, miljö, och människans hälsa.
Förvaltaren ansvarar för skötsel och underhåll av lederna för att säkerställa ledernas funktion och säkerhet.
Vägledning, en guidning för hur ett resurseffektiv- och kvalitetssäker förvaltning går till på de statliga leder:
Skötsel
Skötseln av leden består bland annat av praktiska åtgärder som att markera, röja, renoverar, reparera, renhålla och åtgärda slitage och uppdatera leden. Även att bygga spänger, bänkar, broar och skyltar, informationstavlor ingår i skötsel delen. Att ta fram skötselmanualer, checklistor och att arrangera skötselutbildningar är andra viktiga delar i arbetet.
Information
Att förmedla information och att marknadsföra leden kan göras av både huvudmän, ledförvaltaren eller annan part. Det skiljer sig i vart enskilt fall. Information kan innefatta att förmedla kartor, sätta upp informationskylar, tillhandahålla aktuell information på webben, i tidskrifter eller via en app. Det kan ske på plats vid leden eller lång innan det faktiskt besöket på leden sker. Leder i Lantmäteriets kartdatabas:
Naturvårdsverkets roll
Naturvårdverket har en samordnade roll för att utveckla stöd i arbetet med lederna och att stödja förvaltarna i arbetet med att tillhandahålla och utveckla hållbara leder.
Samordning av det nationella arbetet med låglandsleder innebär:
- Upprätthålla ett nätverk.
- Ordnar nationell träff årligen. (Värmland 2018, Dalarna 2019) En arena förerfarenhetsutbyte och samverkan om vandringsleder.
Projekt
Pågående utvecklingsprojekt leder
Planerar du eller har du något pågående utvecklingsprojekt för vandringsleder i låglandsterräng? Kontakta: ulrika.karlsson@naturvardsverket.se
- Led
- Mål
- Projekttid
- Projektansvarig
- Projektledare
- Kort beskrivning av projektet
- Kontakt (mailadress)
Anteckningar nätverksträff
Anteckningar och informationsmaterial från nätverksträff för vandringsleder i låglandsterräng i juni 2020.