Statistik om svenskars friluftsvanor
Friluftsliv i olika former är en populär fritidssysselsättning bland svenskarna. Dagens friluftsliv har dessutom nära kopplingar till en växande naturturism. Att följa svenskars friluftsvanor är ett viktigt underlag för att se om vi närmar oss de mål som regeringen satt upp för både frilufts- och miljömålspolitiken.
Svenskars friluftslivsvanor 2018
2018 undersöktes svenskars friluftslivsvanor på uppdrag av Naturvårdsverket. Den nationella undersökningen genomfördes i form av en enkätundersökning riktad till personer bosatta i Sverige i åldern 16 år och äldre under perioden september – november 2018. 21 000 personer ingick i undersökningen. Undersökningen visar bland annat på vilka aktiviteter som man vanligtvis utövar, hur ofta och var. Den visar också på vilka hinder man upplever och om det finns skillnader i utövandet beroende på kön och ekonomi. Frågor om vad man är störd av ingår också, till exempel buller och nedskräpning. En jämförelse görs med 2007 års enkätstudie för att se trender över utvecklingen.
Tidigare undersökningar av friluftslivsvanor
Svenskars friluftslivsvanor 2014
2014 genomförde Mittuniversitetet på uppdrag av Naturvårdsverket en liknande nationell studie över svenskarnas friluftslivsvanor. 8410 personer i åldern 16–84 ingick i en panelundersökning. Undersökningen visar bland annat på vilka aktiviteter man utövar, hur ofta och var. Den visar också på vilka hinder och störningar man upplever och hur friluftsutövandet skiljer sig mellan olika grupper i samhället. En jämförelse görs med tidigare enkätstudie för att se trender över utvecklingen. Frågorna i enkäten utformades efter rapporten om uppföljning av friluftslivet i miljömålen och friluftsmålen.
Friluftsliv i förändring. Forskning 2007
Friluftsliv i förändring är den hittills största samlade satsningen på forskning kring friluftsliv och naturturism i Sverige. Forskningsprogrammets slutrapport innehåller en nationell enkätundersökning som genomfördes 2007
SCB undersöker levnadsvanor
Statistiska Centralbyrån, SCB, genomför regelbundet undersökningar om svenskars levnadsvanor. I rapporten Fritid 2014–2015 finns statistik om hur ofta personer är ute i naturen.