En annan av Naturvårdsverkets uppgifter är att administrera det statliga bidragen och utvärdera vilka effekter de får. Naturvårdsverket deltar också i EU- och internationella sammanhang. Dessutom vägleder Naturvårdsverket länsstyrelser och kommuner i deras arbete med tillsyn.
Ansvarsfrågan utreds
Tillsyn handlar om att se till att lagstiftningen följs, både genom kontroll, information och rådgivning. När det gäller förorenade områden är det sällan glasklart vem som är ansvarig och därför ska betala åtgärderna. Men när den frågan är utredd ska tillsynsmyndigheterna driva på ansvariga verksamhetsutövare eller fastighetsägare så att de gör de utredningar och åtgärder som de är skyldiga att göra.
Länsstyrelserna delar in områden i riskklasser
Länsstyrelserna driver egna tillsynsärenden, men de vägleder även kommunerna. På regional nivå är det länsstyrelserna som har det övergripande ansvaret och som gör prioriteringar. De undersöker, utreder och riskklassar förorenade områden och förmedlar statliga bidrag till de högst prioriterade.
Kommunen som huvudman för bidragsfinansierade projekt
Kommunerna arbetar också med tillsyn, undersökningar och utredningar. Ett kommunalt tillsynsärende börjar ofta genom att en verksamhetsutövare frivilligt har gjort en undersökning och hittat föroreningar. Om man hittar föroreningar är man skyldig att meddela tillsynsmyndigheten. När statsfinansierade åtgärder ska genomföras fungerar kommunen ofta som huvudman.
Sveriges geologiska undersökning (SGU)
Sveriges geologiska undersökning (SGU) utreder och efterbehandlar områden där staten själv har ett ansvar, men där den statliga organisation som orsakat föroreningen inte längre finns kvar. SGU kan också vara huvudman för bidragsfinansierade åtgärdsprojekt om kommunen inte har möjlighet till det.
SGU bidrar med dataunderlag och expertstöd inom det arbete som pågår i Sverige med havs- och vattenförvaltning genom till exempel maringeologiska kartläggningar, saneringar av förorenade områden med förorenade sediment, expertstöd i bedömningar av föroreningsgrad av sediment, underlag vid statusklassning och riskbedömningar.
Statens geotekniska insitut (SGI)
Statens geotekniska institut (SGI) ansvarar för forskning, utveckling av teknik, kunskapsuppbyggnad som rör förorenade områden samt stöd till andra myndigheter och kommuner. Det kan till exempel avse utredningar och åtgärder av förorenade områden inklusive sediment och fibersediment, stabilisering av förorenade muddermassor samt återvinning av massor. En viktig uppgift är att utveckla fler metoder för efterbehandling. I nuläget används bara ett fåtal metoder, nämligen schaktsanering med deponering och muddring med deponering. SGI har även ett så kallat korttidsstöd angående förorenade områden till handläggare vid länsstyrelser och kommuner och finansieras av Naturvårdsverket. SGI har även ramavtal med länsstyrelserna som innebär längre stödinsatser om förorenade områden
Havs- och vattenmyndigheten
Havs- och vattenmyndigheten ansvarar bland annat för Vattenförvaltningsförordningen, Havsmiljöförordningen och Miljötillsynsförordningen. Det inne bär att myndigheten ansvarar för central tillsynsvägledning när det gäller till exempel muddring och dumpning.
Fler aktörer jobbar mot samma mål
Det finns många fler statliga organisationer, privata aktörer, universitet och högskolor som arbetar med förorenade områden. Försvarsmakten och Trafikverket är några av de statliga myndigheter som arbetar med förorenade områden. En stor privat aktör som arbetat med att efterbehandla många områden hette SPI Miljösaneringsfond (SPIMFAB), och är oljebolagens miljösaneringsfond. Många områden blir också efterbehandlade i samband med exploatering. ”Renare mark” är ett aktivt nätverk där konsulter, forskare, myndigheter och entreprenörer kan utbyta kunskap och erfarenheter.