
Naturvårdsverket arbetar för att nå de nationella miljökvalitetsmålen, och därigenom de globala hållbarhetsmålen. Genom att finansiera och samordna arbetet med sanering av förorenade områden bidrar vi till miljömålet Giftfri miljö. Naturvårdsverket anser att ökad användning av ny teknik och innovativa åtgärdslösningar är central för att öka saneringstakten. Detta förväntas också bidra positivt till andra miljömål. Genom att minska behovet av resurskrävande traditionella schaktsaneringar följt av deponering, verkar vi även för miljömålen om god bebyggd miljö och begränsad klimatpåverkan.
Framgångsfaktorer
Några av de viktigaste framgångsfaktorerna för att underlätta användandet av innovativa åtgärder och implementering av ny åtgärdsteknik är följande:
- Öppenhet för alternativa åtgärder tidigt i efterbehandlingsprocessen
- Tidig och öppen dialog mellan tillsynsmyndighet, huvudman för åtgärden, miljökonsulter och entreprenörer
- Tidig dialog mellan länsstyrelsen och Naturvårdsverket om möjlighet tillfinansiering och bidragsfördelning över tiden i de fall det saknas ansvarig för efterbehandlingen
Bidragsfinansierade efterbehandlingar
För Naturvårdsverket är det prioriterat att bidra till ökad acceptans och etablering av ny teknik och innovativa åtgärdslösningar genom vårt uppdrag att finansiera hanteringen av den miljöskuld som finns i Sverige men där åtgärdsansvarig saknas. Det gör vi bland annat genom att åtgärdsansökningar som bedöms bidra till att utveckla och tillämpa ny eller alternativ teknik, metoder och arbetssätt för efterbehandling prioriteras framför andra åtgärdsansökningar.
Naturvårdsverket har sammanställt de objekt där efterbehandling utförs eller utförts och där urvalskriteriet för teknikutveckling varit bidragande till att prioritera objektet för statligt bidrag för efterbehandling.
Naturvårdsverket bedömer att ökade projektrisker och eventuell merkostnad som kan uppstå till följd av osäkerheter kring en åtgärds resultat kan vara motiverade då ny och relativt oetablerade åtgärdsmetoder och -tekniker används . Detta i syfte att på sikt bidra till att mer effektiva åtgärdslösningar blir mer etablerade. Dock är det viktigt att i så stor utsträckning som möjligt hantera de projektrisker som finns genom de förberedande utredningar som föregår val av åtgärd. Det är också nödvändigt med en öppenhet inför olika åtgärdsalternativ och -metoder tidigt i processen. Från och med 2019 avsätter Naturvårdsverket mer bidrag för utredningar jämfört med tidigare, bland annat i syfte att ge förutsättningar att ta fram bättre underlag inför åtgärder som rör teknikutveckling och innovation.
Samverkan för innovation
Naturvårdsverket vill också främja konkreta uppdrag och initiativ för att underlätta utformning av innovativa och alternativa efterbehandlingsåtgärder med implementering av ny teknik. Ett sådant exempel är att vi gett Sveriges geologiska undersökning (SGU) i uppdrag att formera ett beställarnätverk, som ska bidra till att göra innovativa åtgärder mer beställningsbara och öka tillämpningen av dessa i bidragsfinansierade åtgärder. Nätverket kommer under 2019 att organiseras med representanter från nationella myndigheter och arbetsgrupper där kommunala huvudmän deltar i specifika projekt.
Kunskapsspridning
Naturvårdsverket bidrar till att sprida kunskap om tillgänglig teknik och metodik för att efterbehandla förorenade områden. Vi har bland annat medfinansierat uppbyggnationen av två webbaserade plattformar som rör undersökning och efterbehandling av förorenade områden – Undersökningsportalen respektive Åtgärdsportalen. Åtgärdsportalen finner du här:
Undersökningsportalen är under uppbyggnad med planerad lansering 2020. Informationen på dessa plattformar utgör inte Naturvårdsverkets vägledning, men sammanställer på ett lättillgängligt sätt information om undersöknings- och åtgärdsmetodik.
Omvärldsbevakning
Det pågår mycket forskning och utveckling inom efterbehandlinsgområdet och det är viktigt att tillgodogöra sig ny information som kommer fram. Sveriges geotekniska institut har ett nationellt ansvar inom forskning och teknikutveckling när det gäller förorenade områden. På deras websida finns aktuell information om forsknings- och utvecklingsprojekt som bedrivs av dem och andra aktörer.