Områden som åtgärdas
Under år 2019 pågick 91 saneringar med hjälp av statlig finansiering. De statliga pengarna går främst till åtgärder i områden med riskklass 1, någon gång i riskklass 2. Många stora och dyra åtgärder är igång.
Dessutom pågår ett stort antal andra efterbehandlingar bekostade av verksamhetsutövare, markägare, exploatörer och andra statliga myndigheter. I slutet av 2019 hade ca 3 500 åtgärder och delåtgärder genomförts. Att åtgärda innebär att hotet som föroreningarna innebär undanröjs, oftast genom att jord grävs upp och läggs på deponi.
Miljökvalitetsmålet Giftfri miljö
Varje efterbehandlingsåtgärd och också inventeringar och undersökningar leder mot miljökvalitetsmålet Giftfri miljö. Preciseringen av miljökvalitetsmålet lyder: ”Förorenade områden är åtgärdade i sådan omfattning att de inte innebär något hot mot människors hälsa och miljö.”
Arbetet med efterbehandling styrs framför allt av miljöbalken och miljökvalitetsmålen som riksdagen beslutat om.
Naturvårdsverkets bedömning är att saneringstakten behöver öka för att miljökvalitetsmålet ska uppnås. I förlängningen bidrar arbetet med förorenade områden även till att uppnå fler av miljökvalitetsmålen.
Föroreningarna hotar miljö och hälsa
Föroreningarna är en del av vår industrihistoria, det är lämningar från till exempel kemisk industri, träimpregnering, massa- och pappersindustri, varv, glasbruk, gruvhantering och kemtvättar. Det finns många exempel på att föroreningarna är negativa för miljö och hälsa. De kan vara ett hot mot dricksvattnet. I vissa områden kan det vara farligt för barn att äta jord. Sjöar och hav kan påverkas negativt av föroreningar och artrikedomen utarmas.
Bättre kunskap om läget
Kunskapsläget förbättras fortlöpande om de nu cirka 85 000 misstänkt eller konstaterat förorenade objekten som finns registrerade i den så kallade EBH-databasen (EBH-stödet). Att en fastighet finns registrerad behöver inte betyda att den är förorenad, utan endast att en verksamhet som kan ha förorenat området finns eller har funnits där.
Arbetet pågår för fullt med att utreda vilka av dem som kan innebära stora risker för människors hälsa, naturresurser och biologisk mångfald på kort eller lång sikt och som kan behöva tas om hand på ett lämpligt sätt.
Nya objekt kan tillkomma
Förorenade områden delas in utifrån vilken bransch verksamheten på platsen har tillhört. Identifieringen av potentiellt förorenade områden är i stort sett klar utifrån dagens kunskapsläge men fler objekt, till exempel i branscher som inte undersökts, kan komma att upptäckas framöver.