De etappmål som Naturvårdsverket föreslår är formulerade för att bidra till förändrade beteendemönster hos konsumenter och andra aktörer, i syfte att förebygga avfall och för en mer cirkulär ekonomi. Etappmål på dessa områden bidrar även till att Sverige kan genomföra krav i EU:s förpackningsdirektiv respektive avfallsdirektiv.
Naturvårdsverket föreslår följande etappmål för minskat matsvinn:
"Matsvinnet ska minska så att det sammantagna livsmedelsavfallet minskar med minst 20 viktprocent per capita från år 2020 till år 2025 samtidigt som en ökad andel av den svenska livsmedelsproduktionen når butik och konsument till år 2025."
Förslaget om mål för minskat matsvinn ska ge en drivkraft för åtgärder i hela livsmedelskedjan, från producenter till konsumenter. Ett etappmål underlättar ett gemensamt ansvarstagande genom att etablera en enhetlig definition, mätbarhet och uppföljning. Etappmålsförslagets breda ansats bidrar till genomförandet av FN:s hållbarhetsmål om minskat matsvinn i Agenda 2030. Förslaget om minskat livsmedelsavfall för perioden 2020-2025 innebär en minskningstakt som motsvarar vad som krävs för en halvering av livsmedelsavfallet mellan 2015 och 2030. Denna målnivå är en ambitionshöjning i förhållande till den takt i vilken livsmedelsavfallet har minskat under perioden 2012-2018.
Naturvårdsverket föreslår följande etappmål för återanvändning av förpackningar:
"Av de förpackningar som släpps ut på marknaden i Sverige för första gången, ska andelen som är återanvändbara öka med minst 25 procent från år 2022 till år 2030 samtidigt som rotationen av förpackningar i system för återanvändning ökar."
Etappmålsförslaget är utformat för att stimulera marknaderna för återanvändbara förpackningar, att understödja effektiva system för återanvändning av förpackningar och att minska den totala mängden förpackningar som släpps ut på marknaden. Målets två led kompletterar varandra i och med att miljönyttan ligger i själva återanvändningen, inte bara i att en återanvändbar förpackning släpps ut på marknaden. Naturvårdsverket bedömer att det kan behövas ytterligare åtgärder och styrning för att komplettera målet. De nationella och EU-gemensamma initiativ som nu tas för att minska bruket av engångsartiklar är exempel på det.
De två etappmålsförslagen är formulerade för att kunna mätas och följas upp regelbundet baserat på uppgifter som oavsett nya etappmål ska inhämtas för att uppfylla de EU-krav på rapportering som gäller från 2020 och för att följa upp mål 12.3 i Agenda 2030. De föreslagna målen bedöms därmed inte föranleda någon ökad administrativ börda för företag eller myndigheter.
Redovisning
Kontaktpersoner
Förslag till etappmål för minskat matsvinn:
Christina Jonsson, Christina.Jonsson@Naturvardsverket.se
Förslag till etappmål för återanvändning av förpackningar:
Agnes Willén, Agnes.Willen@Naturvardsverket.se