Naturvårdsverket är nationell kontaktpunkt för IPBES i Sverige. Det innebär att Naturvårdsverket representerar Sveriges intressen under IPBES, planerar möten och workshops samt kommunicerar med IPBES sekretariat. Nationellt koordinerar Naturvårdsverket arbetet relaterat till IPBES och ansvarar för att sprida och anpassa kunskapen som tas fram av IPBES till svenska aktörer.
Det vetenskapliga rådet för biologisk mångfald och ekosystemtjänster etablerades 2013 med syfte att stödja Naturvårdsverket i arbetet med IPBES och fungera som en länk mellan forskare och beslutsfattare. Rådets medlemmar kommer från olika svenska universitet, vetenskapliga institutioner och myndigheter med kompetens inom natur- och samhällsvetenskap samt lokal och traditionell kunskap.
Ett 20-tal forskare från svenska lärosäten har varit involverade i olika delar av IPBES:s arbetsprogram, som experter och författare av IPBES:s rapporter. Professor Marie Stenseke, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, ingår i IPBES:s multidiciplinära expertpanel (MEP) sedan år 2015.
Naturvårdsverket stödjer IPBES-plattformen ekonomiskt med ett bidrag på 1,5 miljoner kronor per år samt finansierar vissa utlägg för svenska experters deltagande i IPBES arbetsgrupper.
Svenska rapporter kopplade till IPBES
För att tillgängliggöra slutsatserna från IPBES rapporter och relatera till förhållanden i Sverige tar Naturvårdsverket fram kunskapssammanställningar baserade på IPBES olika rapporter med exempel utifrån ett svenskt perspektiv:
Rapporten nedan utgår ifrån IPBES och IPCCs slutsatser och undersöker utifrån dessa hur klimatförändringarna och biologisk mångfald interagerar i ett svenskt kontext. Framtagen i samarbete med SMHI.
Naturvårdsverket ledde arbetet med en IPBES-liknande rapport om biologisk mångfald och ekosystemtjänster i Nordiska kustekosystem, finansierad av Nordiska ministerrådet.
Rapporten nedan sammanfattar IPBES globala rapport om pollinering och matproduktion samt illustrerar läget för svenska pollinatörer.
Konferenser
Varje år organiserar Naturvårdsverket en tvärdisciplinär konferens för att informera om IPBES arbete och dela kunskap om biologisk mångfald.
- 2017: Den första konferensen som hölls på Naturhistoriska riksmuseet informerade om IPBES, dess första rapport och om Sveriges engagemang i IPBES processen.
- 2018: Konferensen Biologisk mångfald och samhällsutveckling – nya vägar framåt? i samarbete med Centrum för biologisk mångfald CBM, SLU, KSLA, Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens och Naturhistoriska Riksmuseet, fokuserade på resultaten från den regionala rapporten om Europa och Central Asien samt Naturvårdsverkets IPBES-liknande rapport om nordiska kustekosystem samt hur dessa resultat kan bidra till det svenska arbetet med biologisk mångfald.
- 2019: Konferensen Biodiversitet i världen – Kunskap för handling, organiserades tillsammans med CBM, SLU och Naturhistoriska Riksmuseet. Konferensen lyfte resultaten från den nya globala rapporten, Global Assessment Report on Biodiversity and Ecosystem Services, samt från en svensk bearbetning av IPBES rapport om land utarmning,The Assessment Report on Land Degredation and Restoration
- 2020: Konferensen Biologisk mångfald, klimatförändringar och samhällomställning, i samarbete med Naturhistoriska Riksmuseet och handlade om länken mellan förlust biologisk mångfald och klimatförändringarna, samt vilka samhälleliga förändringar som behövs för att hantera dessa två sammankopplade problem. Rapporten om klimatförändringarna och biologisk mångfald som nämns ovan låg till grund för diskussionen.