
EU:s strategi för Östersjöregionen är det första exemplet på en makroregional strategi för en grupp av medlemsstater med vissa gemensamma territoriella utmaningar och behov som tjänar på att hanteras i ett gemensamt, makroregionalt sammanhang.
Tanken med samarbetet är att en bättre samordning och ett ökat samarbete ska ge konkreta resultat inom prioriterade frågor. Många aktörer i regionen är berörda: EU:s medlemsstater, regioner, kommuner, pan-Baltiska organisationer som Östersjöstaternas råd och HELCOM, finansiella institutioner, frivilliga organisationer och näringslivet.
EU en viktig del av Östersjöregionen
Östersjöregionens EU-länder har lagt fast tre huvudmål för strategin (status, våren 2013):
- rädda havsmiljön
- länka samman Östersjöregionen
- öka regionens välstånd.
Till strategin hör en handlingsplan indelad i tretton prioritetsområden och ett mindre antal övergripande åtgärdsområden. Till varje område hör konkreta åtgärder med så kallade "flaggskepp", projekt eller processer som bidrar till genomförandet av strategins mål.
Strategin och dess flaggskepp stärker och underlättar EU:s politik inom flera områden såsom EU:s maritima politik, Europa 2020-strategin för smart och hållbar tillväxt, och Horizon 2020 när det gäller forskning och innovation.
Miljöaspekter är viktiga i flera av de prioriterade områdena eftersom frågorna hänger ihop med varandra. Till exempel bidrar flera områden i strategin till att uppnå målen i HELCOM:s Östersjöhandlingsplan (BSAP).
I Europeiska kommissionen leds arbetet av Kommissionens Generaldirektorat för Regional- och Stadspolitik (DG Regio). I Sverige samordnas arbetet med Östersjöstrategin av Statsrådsberedningen i Regeringskansliet. Flera departement, bland annat Miljödepartementet, är involverade och flera myndigheter har särskilda uppdrag.
Östersjöstrategin som regeringsuppdrag
Naturvårdsverket har regeringens uppdrag att aktivt bidra till att genomföra EU: s strategi för Östersjöregionen utifrån Verkets verksamhetsområden för att driva på insatserna för att nå relevanta miljökvalitetsmål samt Östersjöstrategins mål "Rädda havsmiljön".
Farliga ämnen och flaggskepp
Naturvårdsverket ansvarar i ett säruppdrag också för samordningen av strategins så kallade policyområde Farliga Ämnen (PA Hazards) i enlighet med Kommissionens riktlinjer, där målet är att användningen och påverkan av farliga ämnen i Östersjöregionen ska minska.
Under 2016 påbörjades uppbyggnaden av ett stort paraplyprojekt med aktörer runt Östersjön med syfte att begränsa utsläpp av läkemedel till Östersjön och dess skadliga effekter. Naturvårdsverket tillsammans med HELCOM och UNESCO har tagit fram en rapport om läkemedelsförekomsten i Östersjön som publiceras 2017.
Andra flaggskeppsprojekt som pågår omfattar giftiga båtbottenfärger, hantering av dumpade kemiska stridsmedel, innovativa lösningar för att begränsa utsläpp av farliga ämnen från städerna och kartläggning av källorna till plasterna som ansamlas i havsmiljön.
Finansering
EU:s Östersjöstrategi bygger på ett mer samordnat användande av befintliga resurser. Strategin har inte någon egen finansiering, men genom EU:s sammanhållningspolitik och annan EU-finansiering finns olika medel som kan användas för att bidra till dess genomförande. Det finns finansiella medel såväl för stora transnationella projekt så som för initieringsprojekt. Samordnaren för policy området (PAC) bli oftast den första man ta kontakt med när man vill söka pengar till projekt som bidrar till att uppfylla strategins mål.
Östersjöstrategin som regeringsuppdraget
Naturvårdsverket förväntas få förnyat regeringsuppdrag arbete och samordning i Östersjöstrategin.
Finansering
EU:s Östersjöstrategi bygger på ett mer samordnat användande av befintliga resurser. Strategin har inte någon egen finansiering, men genom EU:s sammanhållningspolitik och annan EU-finansiering finns olika medel som kan användas för att bidra till dess genomförande. Det finns finansiella medel såväl för stora transnationella projekt så som för initieringsprojekt. Samordnaren för policy området (PAC) bli oftast den första man ta kontakt med när man vill söka pengar till s.k. flaggskepp.