Projektstöd till EU-anslutningsförhandlingar (EU-tillnärmning)
Samtal om medlemskap mellan EU och Serbien inleddes i oktober 2005 och en formell ansökan lämnades in av Serbien i december 2009. Sedan dess har EU-tillnärmning en hög prioritet för Serbien.
De formella förhandlingarna om Serbiens medlemskap i EU inleddes i januari 2014. Efter en screeningprocess fick Serbien i slutet av 2016 en inbjudan från EU att lämna in sin förhandlingsposition för kapitel 27 vilket innebar första steget för att miljökapitlet ska kunna öppnas för förhandling.
Stödet från Naturvårdsverket genom projekten ENVAP1 och ENVAP2(2011—2016) har bidragit väsentligt till det positiva resultatet av processen.
Environment Accession Project 3 (ENVAP3)
Projektet startade i september 2016 och var planerat till augusti 2020. Efter en begäran från Serbien har projektet förlängts till april 2022.
Projektet syftar till att stärka det ansvariga ministeriets förmåga att hantera EU:s anslutningsprocess på miljöområdet och att effektivt förbereda sig för och delta i de kommande anslutningsförhandlingarna för kapitel 27.
Projektet fokuserar på tre komponenter:
- Stöd till förhandlingar
- Stöd för kommunikation av förhandlingsrelaterade frågor för kapitel 27
- Stöd till serbiska miljömyndigheten (SEPA) för dess hantering av miljöinformation för kapitel 27-förhandlingar.
Projektet har fokuserat på att ge stöd till samordning av processen för att ta fram en förhandlingsposition för kapitel 27. Den slutliga förhandlingspositionen överlämnades till EU i januari 2020.
EU-kommissionen förväntas därefter lägga fram ett utkast till en EU-gemensam ståndpunkt för Europeiska rådet för ytterligare behandling mot slutet av 2020. Medlemsstaterna följer sedan upp hanteringen av positionen i en särskild process.

Förhandlingspositionen för kapitel 27-miljö och klimatförändringar innehåller 14 stödjande dokument och är totalt över 1500 sidor. Det serbiska ministerium som ansvarar för Miljöfrågor fortsätter nu att utveckla material och positioner som ska användas både i diskussioner med medlemsstaterna innan kapitel 27 öppnas, samt under själva förhandlingarna. ENVAP3 fortsätter att stödja avdelningen för EU-integration på ministeriet i planeringen för ytterligare förbättringar av förhandlingspositionen, inklusive samordning av förhandlingsgrupp 27 och arbetet i sektorarbetsgrupper. Projektets stöd till att införa ett system för övervakning och rapportering av förhandlingspositionen kommer också att möjliggöra uppföljning och korrigering av tillnärmningsåtgärder.
Förutom det allmänna processtödet tillhandahåller svenska experter direktivspecifikt stöd för anpassning av flera direktiv såsom:
- industriutsläpp
- dricksvatten
- takdirektivet
- EQS
- grundvatten
- miljöbuller
- TIMBER
- FLEGT
- slamdirektivet
- samt reglering av fartygsåtervinning och även andra lagar
ENVAP3 stöder också kommunikation av kapitel 27, inklusive utveckling och genomförande av en kommunikationsmodell för 2020–2021.
Data och rapportering
ENVAP3 i samarbete med SEPA stöder ökad tillgång till information/data till förhandlingspositionen och genomförandet av EU:s rapporteringsskyldigheter. Med stöd av ENVAP3 har SEPA utvecklat en plan för genomförandet av rapporteringsskyldigheterna, som inkluderar mer än 140 rapporteringskrav. Aktiviteterna är inriktade på information om avfallssektorn och rapportering om industriutsläppsdirektivet.
Med stöd från Naturvårdsverket har SEPA skickat in en EEA-rapport till EU:s register över industrianläggningar för 2017 och 2018 och även för första gången rapporterat E-PRTR och LCP integrerad datarapportering för 2018. Under 2020 koncentreras aktiviteterna på stöd för att förbättra databasen om kommunal hantering av fast avfall.
Samverkan med andra projekt
ENVAP3-aktiviteter genomförs i nära samarbete med andra Sida-finansierade projekt som också stöder EU-anslutningsprocessen. Projektet har under flera år samarbetat med till exempel ”Sveriges Kommuner och Regioner” (SALAR/SKR). Under 2020 intensifierades detta samarbete genom den gemensamma aktiviteten ”Implementering av rapporteringsskyldigheter för kommuner i Serbien”.
ENVAP3 har anpassat sig till en ny verklighet från och med våren 2020 när mycket av arbetet och aktiviteterna måste ändras så att de kan genomföras online (virtuellt?).
Tidigare projekt
Nationell strategi för hållbart nyttjande av naturresurser
2010 startade Naturvårdsverket tillsammans med Serbiens departement "the Ministry of Environment, Mining and Spatial Planning (MEMSP)", ett projekt för att slutföra en nationell strategi för hållbart nyttjande av naturresurser och råvaror. I mars 2012 antogs strategin av regeringen. Projektet avslutades 2012.