Undertecknandet av samförståndsavtalet 2012 mellan Naturvårdsverket och Kinas centrala miljömyndighet skedde i anslutning till FN:s miljökonferens om hållbar utveckling i Johannesburg. Det bilaterala miljöavtalet (avtal mellan två länder) uppgraderades 2008 till att gälla mellan Miljödepartementet och det kinesiska miljöministeriet.
Fram till slutet av 2013 hade Naturvårdsverket ett Sida-finansierat program för samarbete med det kinesiska miljöministeriet. Ett flertal projekt genomfördes med fokus på bland annat kontroll av industriella utsläpp, miljö och handel, vattenskydd och genomföranden av internationella konventioner som Stockholmskonventionen om persistenta organiska ämnen och Minamatakonventionen om kvicksilver.
Efter utfasningen av Sveriges utvecklingssamarbete med Kina i slutet av 2013 sker Naturvårdsverkets samarbete med Kina inom ramen för ett anslag från Miljödepartementet om bilateralt samarbete med strategiska länder. Samarbetet baseras på ömsesidigt intresse och ska bidra till att bygga långsiktiga partnerskap i syfte att utbyta erfarenheter på miljöförvaltningsområdet, driva svenska kärnfrågor samt stödja förhandling och genomförande av internationella konventioner. Inom detta anslag har Naturvårdsverket genomfört samarbete om bland annat begränsning av kortlivade klimatpåverkande gaser, genomförande av Montrealprotokollet om ozonnedbrytande ämnen och det tillhörande Kigali-tillägget.
Naturvårdverket är fokalpunkt för Sveriges deltaganden i miljörådet "China Council for International Co-operation on Environment and Development" (CCICED). CCICED är ett internationellt-kinesiskt samarbetsorgan på hög nivå som utarbetar policyrekommendationer till den kinesiska regeringen om strategiska frågor rörande Kinas arbete med miljö och hållbar utveckling. Naturvårdsverket verkar för att svenska experter, från Naturvårdsverket och andra svenska organisationer, deltar i miljörådets olika policyarbeten. Svenska experter har tidigare deltagit i bland annat arbetsgrupper om utveckling av miljöregelverk, klimat/luft och grön finansiering.
Förutom fortsatt medverkan i miljörådet China Council är klimat, hållbar konsumtion och cirkulär ekonomi prioriterade områden för Naturvårdverkets samarbete med Kina åren 2020 – 2021. Inom klimatområdet genomför Naturvårdsverket utbyten med berörda kinesiska aktörer om handel med utsläppsrätter inklusive en studie om utsläppshandel och grön finansiering. Efter flera års pilotförsök på regionala och lokala nivåer startade Kina ett nationellt system för utsläppshandel under 2019. Naturvårdsverket vill genom samarbetet bidra till utveckling av utsläppshandel som ett effektivt styrmedel för minskning av klimatpåverkande gaser och industriomställning.
Konsumtionens roll
Konsumtionen i Kina ökar kraftigt och landets beslutfattare fäster ökad uppmärksamhet på konsumtionens roll för landets fortsatta ekonomiska utveckling och dess miljö- och resursimplikationer. Naturvårdsverket deltar aktivt i ett policyarbete om hållbar konsumtion inom miljörådet CCICED och arbetet ska pågå till 2021. Flera ledande kinesiska organisationer från bland annat miljöministeriet deltar i samarbetet, och detta ska resultera i rekommendationer till kinesiska regeringen om hur Kina kan utveckla sitt nationella arbete med hållbar konsumtion.
Ökad konsumtion i Kina, inte minst kraftigt ökad e-handel och leveransindustrier (bland annat måltidsleveranser), har lett till ökade avfallsmängder och satt press på insamling, återvinning och slutligt omhändertagande av avfallen. Naturvårdsverket samverkar med olika kinesiska aktörer och bidrar med svensk erfarenhet inom området cirkulär ekonomi och hållbar avfallshantering. Verket har bland annat gett input vid revidering av lagen om avfallshantering i Kina.