Att säkra tillgången på resurser och använda dem på ett sätt som inte förstör vår miljö eller människors hälsa är avgörande för livskvalitet och konkurrenskraft i framtidens Europa. EU-kommissionen menar att det behövs omfattande strukturreformer om vi ska kunna göra detta.
Därför har EU-kommissionen tagit fram en tillväxtstrategi som ska ta Europa ur den ekonomiska krisen. Den heter "Europa 2020 – En strategi för smart, hållbar tillväxt för alla", och gäller för perioden 2010 till 2020.
Fem överordande mål
Strategin har fem överordnade mål som ger en övergripande bild av var kommissionen vill att EU ska stå 2020. Målen handlar om:
- Sysselsättning
- Innovation
- Energi och klimat
- Utbildning
- Social inkludering
Vilka insatser som behövs för att nå målen i tillväxtstrategin varierar mellan olika länder. Varje land ska ta fram nationella mål för respektive område och rapportera till EU-kommissionen en gång per år vad som görs för att nå dem.
Hållbar tillväxt
Eftersom ländernas ekonomier är beroende av varandra behövs starkare ekonomisk styrning, och samordning av politikområden, inom EU. Tillväxten måste enligt EU-kommissionen bli:
- Smart - genom effektivare investeringar i utbildning, forskning och innovation
- Hållbar - genom en övergång till en koldioxidsnål ekonomi
- Inkluderande - med tydliga satsningar på nya jobb och fattigdomsminskning
Naturvårdsverkets ansvar
Naturvårdsverket har ett övergripande ansvar för de åtgärder som ska genomföras på miljöområdet i Sverige. Vi stödjer också Miljödepartementet med underlag till nationella strategier och årliga rapporteringen till EU-kommissionen.
Prioriterade områden för att nå målen
EU pekar ut sju områden, så kallade flaggskepp, som är av störst betydelse för att nå målen i tillväxtstrategin. För varje flaggskepp beskrivs vad som måste prioriteras för att få den omställning som behövs, och nya drivkrafter för tillväxt och jobb. Flaggskeppen ger en långsiktig politisk ram för företag och investerare. EU och medlemsländerna ska samordna sina insatser så att de förstärker varandra.
Två flaggskepp är särskilt avsedda att stödja hållbar tillväxt:
- Ett resurseffektivt Europa
- Industripolitik för en global era