EU-kommissionens utlysningar sker en gång per år och bidragen beslutas och delas ut året efter ansökan. Sedan starten av LIFE 1992 har över 150 svenska projekt fått finansiering.
Resultat från ansökningsomgång 2020
Under 2020 lämnades 31 ansökningar in till LIFE från Sverige. Av dessa var fem inom klimatområdet, fyra inom natur och biologisk mångfald och de övriga inom miljöområdet. Fyra miljöprojekt och två naturprojekt har gått vidare till nästa del av ansökningsprocessen, och ska lämna in en fullständig ansökan i februari 2021. Klimatprojekten får besked om bidrag beviljats under början av 2021.
Resultat från ansökningsomgång 2019
18 ansökningar skickades in från Sverige under 2019. Av dessa var fyra inom klimatområdet, fem inom miljö och nio inom natur och biologisk mångfald. Endast ett miljöprojekt beviljades bidrag av LIFE, nämligen LIFE CB2U. Syftet med projektet är att utveckla en cirkulär verksamhet för att tillvarata biomassa från urbana miljöer och producera biokol. Projekt har fått 3,7 miljoner Euro i medfinansiering från LIFE.
Resultat från ansökningsomgång 2018
17 ansökningar skickades in från Sverige under 2018. Fem av dessa har beviljats medel från LIFE. Tre av dem är inom natur och biologisk mångfald och två är inom miljöområdet.
Resultat från ansökningsomgång 2017
Tre svenska projekt fick beviljat LIFE-bidrag under 2017. Ett klimatbegräsningsprojekt, SUNALGAE for LIFE, ska bygga en pilotanläggning för produktion av solcellspaneler med alger-material som ger 60 procent ökad energieffektivitet, se mer här:
Länsstyrelsen i Skåne fick beviljat bidrag för ett klimatanpassningsprojekt som ska implementera ekosystembaserade åtgärder mot kusterosion och översvämningar, se mer här:
Lidköpings kommun fick beviljat bidrag till ett miljöprojekt som ska demonstrera ett nytt cirkulärt avloppssystem i Lidköping som effektivt ska kunna ta bort läkemedel, hormoner och mikroplaster och ska även generera förnybar energi, se mer här:
Alla projekt som fick stöd:
Resultat från ansökningsomgång 2016
Ett svenskt projekt fick stöd med ca 10 miljoner kr. Projektet handlar om att energieffektivisera byggnader på ett hållbart sätt. I ytterligare 6 projekt som leds från andra EU-länder deltar svenska partner som får stöd med ca 9 miljoner kr.
Sverige fick också stöd till ett integrerat projekt, ett storskaligt projekt som syftar till att stärka förutsättningarna för arter och naturtyper i våtmarker och vattendrag i skogslandskapet. Projektets budget är ca 150 miljoner kr och stödet från EU är ca 100 miljoner kr.
EU:s Projektdatabas
Inspireras av beviljade projekt från hela EU genom att söka på typ av projekt, år och land i deras databas. Alla aktuella och tidigare års projekt finns att söka i EU-kommissionens projektdatabas:
EU:s tidigare LIFE-program
Under åren 1995–2006 gav EU-kommissionen stöd till svenska projekt för sammanlagt 700 miljoner kronor.