EIONET är det nätverk som länkar samman de nationella och gemensamma resurser som finns för miljödatahantering och miljöinformation över hela Europa.
Om EIONET
European Information and Observation Network (EIONET) / Europeiska nätverket för miljöinformation och miljöövervakning definieras i EEA:s stadga.
Detta nätverk länkar samman de nationella och gemensamma resurser som finns för miljödatahantering och miljöinformation över hela Europa.
Idag omfattar EIONET mer än 300 myndigheter, institutioner och kunskapscentra. De viktigaste aktörerna i nätverket är EEA i Köpenhamn och dess ämnescentra, European Topic Centers (ETC), samt på det nationella planet National Focal Points (NFP) och National Reference Centres (NRC). De nationella aktörerna eller rollerna finns registrerade i EEA:s Site Directory och blir därmed synliga för omvärlden.
Kommunikationen inom EIONET sker med hjälp av EU:s dokumenthanteringssystem Forum.
Om NFP och NRC
National Focal Point (NFP) koordinerar arbetet gentemot Europeiska Miljöbyrån (EEA). I Sverige har regeringen utsett Naturvårdsverket att upprätthålla denna roll.
NFP (National Focal Point)
NFP samordnar den svenska delen av nätverket Eionet, bistår den nationella styrelserepresentanten i förberedandet av styrelsemöten och seminarier, informerar och håller kontakt med Regeringskansliet och medverkar till att EEA:s arbete blir känt i Sverige. NFP bistår EEA i förberedelserna, genomförandet och uppföljningen av EEA:s arbetsprogram. Rollen sköts av EEA-samordnarna på Uppdragsavdelningen.
NRC (National Reference Centre)
National Reference Centre (NRC) är EEA:s benämning på den myndighet/institution som svarar för det nationella EEA-arbetet inom ett specifikt sakområde. Rollen som NRC sköts av en eller fler kontaktperson(er) som blir synlig i EIONET och därmed känd som svensk expert. Kontaktpersonen utses av verksamhetsansvarig för ämnesområdet.
Om ETC
European Topic Centers (ETC) / Europeiska ämnescentra utgörs av expertinstitutioner i medlemsländerna, som är kontrakterade av EEA för uppgifter inom ramen för miljöbyråns arbetsprogram.
ETC svarar för huvuddelen av sakarbetet inom EEA för följande områden: avfall, biologisk mångfald, luft, klimat, markanvändning och geografisk information samt vatten. Uppdragen består bland annat i att samla in data och information, bygga upp och underhålla databaser och ta fram indikatorer samt medverka i EEA:s tillståndsbedömningar och rapportskrivningar. Ungefär hälften av EEA:s sakanslag går till ETC.
Ämnescentra
Varje ETC är ett konsortium, som består av en huvudansvarig institution (så kallad lead organization) och 5-15 underkontrakterade institutioner. För närvarande finns följande ämnescentra:
Sverige deltar i ETC Biological Diversity (ArtDatabanken och Institutionen för skoglig resurshushållning, SLU).