EEA jämför tillståndet i olika europeiska länder
Miljötillståndet
Hittills har tio stora miljötillståndsrapporter givits ut. Den senaste, Europas miljö 2020 (The European environment – state and outlook 2020), lanserades den 4 december 2019 för EU-kommissionen och Europaparlamentet.
Miljösignaler
Årligen tar EEA tempen på Europas miljö i rapporten "Miljösignaler". 2019 års rapport handlar om Mark och jord i Europa.
Rapporter
EEA har ett brett rapportprogram som berör olika specialområden. Till exempel finns rapporter om tillståndet i sjöar och floder inom EU, livscykelanalyser, luftföroreningar, trafikfrågor och biologisk mångfald.
I anslutning till olika rapporter från EEA har Naturvårdsverket sammanställt jämförelser mellan förhållandena i Sverige och övriga länder.
Arbetet samordnas i nätverk
Europeiska nätverket för miljöinformation och miljöövervakning (EIONET) är ett nätverk av EEA:s medlemsländer som bidrar till att samla in och bedöma miljöinformation för Europeiska miljöbyrån. I länken EEA-nätverket presenteras den svenska delen. Nätverket täcker 24 olika expertområden, alltifrån klimatförändringar, vatten och avfall till transporter och hälsa.
- För närvarande är 32 länder medlemmar i EEA. De är EU:s 27 medlemsländer, EU:s kandidatland Turkiet samt EES-länderna Island, Norge, Liechtenstein och Schweiz.
- EU:s kandidatland Makedonien och de andra länderna på västra Balkan (Albanien, Bosnien och Herzegovina, Serbien och Montenegro) har ansökt om medlemskap.
Europeiska miljöbyrån är därigenom en EU-institution som står öppen för alla länder i Europa.
Naturvårdsverkets roll
Naturvårdsverket samarbetar med Europeiska miljöbyrån genom att vara så kallad National Focal Point, NFP. På Naturvårdsverket sköts funktionen av EEA-samordnarna Ninni Lundblad och Cecilia Stafsing. Som National Focal Point är Naturvårdsverket en av noderna i nätverket European Information and Observation Network, EIONET. Sverige har 43 experter från 10 myndigheter som deltar i EIONET. Förutom Naturvårdsverket deltar Boverket, Energimyndigheten, Havs- och vattenmyndigheten, Kemikalieinspektionen, Lantmäteriverket, Statistiska centralbyrån (SCB), Skogsstyrelsen, SMHI och Folkhälsomyndigheten.
Anna Otmalm, chef för Miljöanalysavdelningen på Naturvårdsverket, är ordinarie ledamot och Martin Eriksson, chef Uppdragsavdelningen, är suppleant i EEA:s styrelse.