Landskap i förändring Odlingslandskapet är ett multifunktionellt landskap som används till att producera livsmedel och djurfoder, är en livsmiljö för ett stort antal arter, är en betydande del av vårt kulturarv och en plats för rekreation. Foto: Grizzlybear-se / Pixabay
Foto: Susanne Kronholm / Johnér Ett rikt odlingslandskap Ett rikt odlingslandskap är ett av Sveriges 16 miljökvalitetsmål. Det svenska miljömålssystemet består av ett generationsmål, 24 etappmål och 16 miljökvalitetsmål med preciseringar.
Foto: Antti Leinonen / Johnér Ett rikt växt- och djurliv Målet för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv är den biologiska mångfalden ska bevaras och nyttjas hållbart.
Foto: Mats Wilhelm Jordbrukspolitik Sveriges odlingslandskap har i hög grad påverkats av både omvärlden och nationella politiska beslut.
Foto: Pixabay Grön infrastruktur Grön infrastruktur bidrar till att stärka och bevara ekosystemen samt främjar biologisk mångfald och ekosystemtjänster.
Foto: Fredrik Schlyter Ekosystemtjänster Ekosystemtjänster är en viktig grund för vår hälsa och välfärd. Trots det tar vi inte alltid hänsyn till ekosystemtjänster i beslut om mark- och vattenanvändning.
Foto: Naturvårdsverket Pollinering Pollinering är en viktig ekosystemtjänst som bidrar till vår livsmedelsförsörjning och till fungerande ekosystem. Många pollinerande insekter och viktiga värdväxter hotas av förändringar i landskapet.
Foto: André Maslennikov Ängar och hagar Att bevara ängs- och betesmarker är viktigt för dess rika natur- och kulturmiljövärden, nyttoinsekters pollinering och som resurs för jordbrukets produktion av livsmedel.
Foto: Anders Good / TT Småbiotoper i odlingslandskapet Stenmurar i jordbruksmark, åkerholmar och alléer är viktiga för den biologiska mångfalden och är därför skyddade i hela landet.
Foto: Anders Good Kemiska bekämpningsmedel Bestämmelser om bekämpningsmedel syftar till att nå en hållbar användning av bekämpningsmedel och minska de risker och konsekvenser som användningen innebär för människors hälsa och miljön.
Foto: Mats Wilhelm Vatten i odlingslandskapet Ungefär 20 procent av Sveriges landyta består av våtmark och är en betydelsefull livsmiljö för åtskilliga växter, djur och fåglar.
Foto: Tero Niemi / Johnér Åtgärdsprogram för hotade arter Åtgärdsprogram för hotade arter och naturtyper är viktigt för att rädda hotade arter och deras livsmiljöer.
Foto: Henrik Karlsson Kor, klimat och val av kött Köttkonsumtion bidrar till stora utsläpp från jordbruket i Sverige och utomlands. Därför hör köttkonsumtionen till konsumtionsmönster som behöver brytas för att nå klimatmålen.
Foto: Jenny Lonnstad / Naturvårdsverket Torka och andra extrema situationer Vattenbrist och torka påverkar naturen och miljön. Det här kan du göra för att förbättra situationen.
Foto: Skitterphoto / Pixabay Allemansrätten Tack vare allemansrätten har alla tillgång till naturen, men där ingår såväl rättigheter som skyldigheter.
Nyheter Oroväckande förändring för betesmarkerna Arter och naturtyper i dålig status – ytterligare insatser behövs Invasiva främmande arter har blivit ett känt problem, men fler behöver agera Nytt nationellt kartverktyg ska underlätta arbetet med grön infrastruktur Sök bidrag och rådgivning som främjar åtgärder för grön infrastruktur Satsning på lokala åtgärder i hela landet för att gynna vilda pollinatörer Satsning på åtgärder för vilda pollinatörer
Relaterade sidor Agenda 2030 Art- och habitatdirektivet Formellt skydd och miljöövervakning Natura 2000 Samverkan om hållbart nyttjande i odlingslandskapet
Vägledningar Artskyddshandboken Bekämpningsmedel NIS som biologiska bekämpningsmedel Biotopskyddsområden Ekosystemansatsen Integrera ekosystemtjänster i myndigheters verksamhet Guide för värdering av ekosystemtjänster Förvaltning av skyddad natur Handlingsplaner för grön infrastruktur Markavvattning Matavfall, minska svinnet Natura 2000 i Sverige Arbetet med Sveriges miljömål
Rapporter Jordbrukarstöd och värdefulla gräsmarker Sveriges arter och naturtyper i EU:s art- och habitatdirektiv Rapporter från CAP och hållbarhet