Publikation

Åtgärdsprogram för svampar i kalkrika ädellövbärande fodermarker

Djävulssopp (Boletus satanas) Sötdoftande spindling (Cortinarius suaveolens) Blomspindling (Corinarius odoratus)
Djävulssopp, Boletus satanas.

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2009 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket. 

Åtgärdsprogrammet beskriver svampar i kalkrika, ädellövbärande fodermarker med fokus på arterna djävulssopp (Boletus satanas), blomspindling (Cortinarius odoratus) samt sötdoftande spindling (C.suaveolens), deras livsmiljö och bevarandeåtgärder. Svampar i kalkrika ädellövbärande fodermarker är en benämning på en mycket exklusiv grupp svampar med högt ställda krav på sina växtplatser. De är värmegynnade, kalkrävande, beroende av både skoglig kontinuitet och hävd. Samtliga arter bildar mykorrhizza med ek och/eller hassel i kalkrika torra ek-/hasseldominerade ljusöppna skogstyper. I samma livsmiljöer återfinns en lång rad följearter vilket visar på att lokalerna har hög kvalitet sett till de europeiska ädellövshabitat som finns för svampar. De främsta växtplatserna i Sverige utgörs av betade mosaikartade utmarksområden på Öland samt i lövängsmiljöer på Gotland, där i båda fallen arternas krav på ljusinstrålning, gynnsamt lokalklimat samt värdträd på kalkrik mark. Hävden får inte vara för intensiv eller för svag. 

Förändrad markanvändning som är den största orsaken till arternas tillbakagång. För svamparnas fortsatta existens i Sverige krävs att växtplatserna bevaras oförändrade och/eller habitaten restaureras. Lövängshävden på de få gotländska lokalerna med djävulssoppmåste fortsätta, liksom betet på de öländska lokalerna. De växtplatserna bör kartläggas och skötseln planeras med hänsyn till artens ekologiska krav. För blomspindlingen och sötdoftande spindling krävs att en långsiktig tillgång till värdträd säkras genom att växtplatserna undantas från trakthyggesbruk. Marken på växtplatsen inte utsätts för kraftiga störningar av typen skyddsdikning, markberedning eller körning med tunga fordon. Värdträd och lämpliga blivande värdträd sparas på artens växtplatser. Arten är beroende av att de extensivt betade hasselrika mosaikmiljöerna får fortsatt hävd, kompletterat med naturvårdsinriktade skogliga åtgärder i syfte att upprätthålla en viss luckighet.

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken:

Djävulsopp (artfakta.se)

Blomspindling (artfakta.se)

Sötdoftande spindling (artfakta.se)

En uppdaterad åtgärdstabell för år 2021–2025 är under granskning och kommer publiceras här. Den senaste programredovisningen för år 2014–2018 och finns att läsa här: 

Programredovisning Svampar i kalkrika adellovbarandefodermarker 2014-2018 (pdf)

Länsstyrelsen i Kalmar län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-5950-7
Utgiven
‎2‎/‎28‎/‎2009
Sidor
65
Författare
Tommy Knutsson
Omslag publikation.