Ett hundratal kommersiella tropiska trädslag antagna för CITES-listning

2023-02-08 PRESSMEDDELANDE CITES-listan har utökats med ett hundratal trädarter från Central- och Sydamerika och Afrika. För den som handlar med tropiska trädslag kan det innebära nya krav vid framtida handel.

Vid mötet för CITES-konventionen i november 2022 listades ytterligare 150 trädarter på CITES bilaga B.  En listning på bilaga B innebär att det införs krav på export- och importtillstånd vid införsel till Sverige från länder utanför EU.

  En listning på bilaga B medför inget handelsstopp utan kommersiell internationell handel är fortfarande tillåtet men regleras genom export- och importtillstånd för att säkerställa att handeln bedrivs på ett lagligt och hållbart sätt som inte hotar artens överlevnad i det vilda, säger Siri Öckerman, Naturvårdsverket.

CITES-listningen innebär att trädarterna inte längre regleras av EU:s timmerförordning. Det betyder att Jordbruksverket kommer ta över ansvaret för att kontrollera handeln med ett flertal trädarter som i nuläget kontrolleras av Skogsstyrelsen.

– För exempelvis ipé och cumaru kommer det att bli andra krav vid import. Det är viktigt att importörer är medvetna om det så de hinner anpassa sin verksamhet innan listningen träder i kraft, säger Jennie Sverker, Skogsstyrelsen.

Bakgrund

En listning på bilaga B är till för att säkerställa en handel som är hållbar, laglig och spårbar, och inte hotar arters överlevnad i det vilda. Internationell handel är tillåtet och regleras genom krav på export- och importtillstånd vid införsel till Sverige från länder utanför EU. Tillstånd söks hos den administrativa CITES myndigheten, som i Sverige är Jordbruksverket. För handel inom EU krävs inga tillstånd dock behöver man kunna styrka virkets eller produktens lagliga bakgrund.

Det 19:e partsmötet för konventionen (CITES CoP19) ägde rum den 14–25 november 2022 i Panama. Totalt deltog mer än 2 500 deltagare med representanter från drygt 170 länder av de totalt 184 som har ratificerat konventionen. Även flera icke-statliga organisationer (NGOs), intresseorganisationer, och FN-organ (tex UNEP-WCMC) deltog.

Läs mer

Kontakt

Siri Öckerman, handläggare Naturvårdsverket, 010–698 18 42, Siri.ockerman@naturvardsverket.se

Björn-Axel Beier, handläggare Naturvårdsverket, 010–698 15 39,
Bjorn-Axel.Beier@Naturvardsverket.se

Jennie Sverker, specialist tillsyn, Skogsstyrelsen, 0522-64 57 03, Jennie.sverker@skogsstyrelsen.se

Anneli Nivrén, presschef Naturvårdsverket, 010–698 13 00, 070-206 37 27, anneli.nivren@naturvardsverket.se

Listade trädarter

För nästan alla trädarter gäller CITES-listningen från den 23 februari 2023*. För Handroanthus spp., Roseodendron spp., Tabebuia spp., och Dipteryx spp., träder listningen i kraft först den 25 november 2024. Med undantag för Paubrasilia echinata omfattas timmer, sågat trä, faner, plywood och bearbetat trä.

Central- och sydamerikanska trädarter

Dipteryx spp. (cumaru samt ytterligare drygt 10 olika handelsnamn). Listningen omfattar alla fjorton arter i släktet. Notera fördröjd implementering (25 november 2024).

Handroanthus spp., Roseodendron spp., och Tabebuia spp. (ipé, iron wood samt ytterligare drygt 25 olika handelsnamn). Listningen omfattar alla 113 arter tillhörande de tre släktena. Notera fördröjd implementering (25 november 2024).

Paubrasilia echinata (fernambuk, bresilja, samt ytterligare ett tiotal olika handelsnamn**). Här omfattas alla delar, derivat och färdiga produkter med undantag för återexport av färdiga musikinstrument, färdiga tillbehör till musikinstrument och färdiga delar till musikinstrument.

Afrikanska trädarter

Afzelia spp. (afrikansk mahogany, samt ytterligare ett 20-tal handelsnamn för de olika arterna i släktet). Listningen omfattar de sju arter som förekommer i Afrika. 

Khaya spp. (afrikansk mahogany, samt ytterligare ett stort antal handelsnamn vilka används för de olika arterna i släktet). Listningen omfattar de sex arter vars utbredning är i tropiska och subtropiska Afrika, samt Madagaskar och Komorerna.

Pterocarpus spp. (afrikanskt kino, rött sandelträd, rosenträ, samt ytterligare ett tiotal handelsnamn). Listningen omfattar de tolv arter, inklusive sex underarter, tillhörande släktet Pterocarpus vars utbredning är i Afrika.

*Inom EU träder listningarna i kraft i mitten av april. Innan dess är det endast krav på exporttillstånd från ursprungslandet. Se Jordbruksverkets webbsida för att hålla dig uppdaterad.