Skydd av natur bidrar till att värdefulla skogar och vatten, fjäll och myrar, ängar och hagar och alla dess arter inte hotas eller förstörs och ger oss en mängd naturupplevelser - nu och i framtiden. Det är viktigt för att bevara världens natur- och kulturarv och för att ta tillvara grundläggande värden som rent vatten och ren luft.
Så mycket natur är skyddad
Av Sveriges land- och sötvattensyta på totalt 447 000 kvadratkilometer eller 44,7 miljoner hektar var 14,5 procent eller 6 498 101 hektar skyddad enligt någon av de permanenta skyddsformerna vid 2019 års slut. I skyddad natur ingår nationalparker, naturreservat, naturvårdsområden, biotopskyddsområden och Natura 2000.
14,1 % av Sveriges totala yta är skyddad natur. |
8 725 649 hektar är skyddad natur i Sverige. |
Befolkningens medelavstånd till skyddad natur är 2,1 km. |
Uppgifterna uppdaterade: 2020-06-17
Nationalparker
Nationalpark är det starkaste skydd ett område kan få. Det ges bara till de finaste och mest värdefulla områdena i det svenska landskapet. Skyddet behövs både för naturens egen skull och för människans. Nationalparkerna är tillsammans med andra skyddade områden viktiga för att uppnå Sveriges miljömål. De bidrar även till flera av friluftsmålen, exempelvis att skyddade områden ska finnas som en resurs för friluftslivet. Som besöksmål hjälper nationalparkerna till att öka förståelsen för varför det är viktigt att bevara värdefull natur.
Sverige har 30 nationalparker. |
Det motsvarar en yta på 743 238 hektar vilket är 1,4 % av Sveriges totala yta. |
2,8 miljoner besökte en nationalpark 2019. |
Uppgifterna uppdaterade 2020-06-17.
Naturreservat
I Sverige och i många andra länder är naturreservat ett av de vanligaste sätten att långsiktigt skydda värdefull natur. Naturreservaten utgör cirka 85 procent av den natur i Sverige som är skyddad i någon form. Ett naturreservat kan skyddas av olika skäl. Det kan handla om att vårda och bevara värdefulla naturområden och biologisk mångfald eller att tillgodose behov av områden för människors friluftsliv.
Sverige har 5 111 naturreservat. |
Det motsvarar en yta på 4 850 271 hektar vilket är 9,2 % av Sveriges yta. |
2019 tillkom 181 nya naturreservat. |
Uppgifterna uppdaterade 2020-06-17.
Befolkningen och skyddad natur
Nästan 93 procent av befolkningen i Sverige har tillgång till nationalpark, naturreservat eller naturvårdsområde inom 5 km från bostaden. Medelavståndet till skyddad natur för Sveriges befolkning är 2,1 km. Trots norra Sveriges stora ytor av skyddad natur har befolkningen där i genomsnitt längre avstånd till skyddade områden än befolkningen i södra Sverige.
Uppgifterna uppdaterade 2019-05-24.
Formellt skyddad skogsmark
De mest skyddsvärda skogarna i Sverige bevaras långsiktigt genom att bilda nationalparker, naturreservat och biotopskyddsområden enligt miljöbalken. Formellt skyddad skogsmark är ett samlingsbegrepp för dessa olika skydd av skogsmark. Den formellt skyddade skogen förekommer både på så kallad produktiv och improduktiv skogsmark. Skogsägare bevarar även skog på eget initiativ. Cirka 8,7 procent av skogsmarken är skyddad. Nedanför den fjällnära regionen är 3,7 procent av skogsmarken skyddad.
8,7% av Sveriges totala skogsmark skyddas. |
6% av den produktiva skogsmarken skyddas. |
56% av den skyddade skogsmarken finns nära fjällen. |
Uppgifterna uppdaterade 2019-06-27
Naturum
Naturum syftar till att ge besökarna kunskap som både ger mervärden till upplevelsen och ökar intresset för natur och miljö. Naturum ligger oftast i anslutning till besöksvärd natur, till exempel vid en nationalpark eller annat skyddat område. De fungerar som en port till naturen som ska inspirera till att vilja ge sig ut och utforska naturen på egen hand. Mer kunskap om området ger en rikare upplevelse då man kan känna igen växter och djur, se det som är unikt eller typiskt för området med mera.
Sverige har 33 naturum. |
1,8 miljoner besökte ett naturum 2019. |
Av dessa var 35 000 skolelever. |
Uppgifterna uppdaterade 2019-05-20.
Mål – så går det
Sveriges miljömålssystem består av ett generationsmål, de 16 miljökvalitetsmålen samt ett antal etappmål. Etappmålen ska göra det lättare att nå generationsmålet och miljömålen och identifierar en önskad omställning av samhället.
Ett av dessa etappmål om skydd av landområden, sötvattensområden och marina områden säger att minst 20 procent av Sveriges land- och sötvattensområden samt tio procent av Sveriges marina områden senast år 2020 ska bidra till att nå nationella och internationella mål för biologisk mångfald. Detta ska ske genom skydd eller annat bevarande av områden som har särskild betydelse för biologisk mångfald eller ekosystemtjänster. Etappmålet har inte uppnåtts och bedöms inte nås inom uppsatt tid.
År 2020 bedöms en mindre del av arealmålet för formellt skyddad skog återstå medan närmare 200 000 hektar frivilliga avsättningar kvarstår. Takten i skyddet behöver öka både vad gäller areell omfattning av skyddet och nödvändiga åtgärder för att åstadkomma ett ekologiskt representativt, sammanhängande och funktionellt nätverk av skyddade områden. Mer effektiva förutsättningar för att genomföra områdesskydd behövs.
När det gäller etappmålet för skog med höga naturvärden så ska de skyddas från avverkning. Detta ska ske genom att det formella skyddet av skogsmark har ökat med cirka 150 000 hektar skogsmark med höga naturvärden och i behov av formellt skydd nedan gränsen för fjällnära skog. Skogsbrukets frivilliga avsättningar bör också ha ökat i omfattning med cirka 200 000 hektar skogsmark i områden som har eller kan komma att utveckla höga naturvärden till totalt 1 450 000 hektar.