Många Naturum lockar till besök genom sin unika arkitektur. Det gäller till exempel naturum Fulufjället, naturum Kosterhavet och naturum Tåkern. Byggnaderna är ofta anpassade till den natur som finns runt omkring och som utställningen inuti byggnaden berättar om.

Handlingsprogram för arkitektur
Naturvårdsverket värnar om god arkitektur när nya naturum byggs, samtidigt som miljömässiga materialval och låg energianvändning är viktigt. Tillgänglighet är en demokratifråga som Naturvårdsverket prioriterar.
Arbetet bygger bland annat på regeringen handlingsprogram om arkitektur från 1998 - Framtidsformer – ett handlingsprogram för arkitektur, formgivning och design” 1997/98:117. Det tar upp frågor om offentliga byggnaders arkitektoniska kvalitet och tillgänglighet.
Inbjudna tävlingar
Flera av naturumen har byggts genom att Naturvårdsverket, Länsstyrelsen eller annan huvudman har bjudit in till en arkitekttävling. Syftet med en sådan tävling är att få fram ett högklassigt och realistiskt förslag till utformning av ett naturum. Förslaget ligger till grund för fortsatt projektering och genomförande.
Arkitektbyråer som står bakom vinnande förslag:
- White: naturum Vänerskärgården – Victoriahuset (2013), naturum Kosterhavet (2012), naturum Vattenriket (2010), naturum Höga Kusten (2006), Store Mosse (2003), naturum Fulufjället (2003), naturum Värmland (2002), naturum Hornborgasjön (1986),
- Wingårdhs: naturum Laponia (2014), naturum Tåkern (2012)
- Strindbergs arkitekter: naturum Ottenby (1996)
- Formverkstan Söder: naturum Nationalparkernas hus (1996), naturum Stendörren (1993)
Flera naturum har uppmärksammats för sin arkitektur och blivit nominerade till olika priser för sin arkitektoniska kvalitet. Naturum Kosterhavet och naturum Tåkern har varit nominerade till Kasper Salin priset. Naturum Fulufjället och naturum Store Mosse har varit nominerade till Träpriset och naturum Kosterhavet till Rödfärgspriset.