Allmänhetens observationer är ofta bra komplement till miljöövervakning och forskarnas rapporter om djur och växter. Det här är grunden för Artportalen som Naturvårdsverket och ArtDatabanken startat. Det första goda exemplet var webbplatsen där ornitologer rapporterade sina fynd.

Artportalen
Artportalen drivs av ArtDatabanken i samarbete med olika intresseorganisationer, det varierar med vilken art rapporteringen gäller. Här rapporterar du fynd av alla arter, men Artdatabanken har särskilda portaler för träd respektive musslor. I Artportalen rapporterar du till exempel
- fjärilar och småkryp
- fåglar
- svampar
- växter
Mårdhund
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, och Svenska jägareförbundet vill få in tips från allmänheten om var du sett mårdhund. Mårdhunden kan lätt blandas ihop med andra djur, exempelvis grävling. Därför är det säkraste tecknet på mårdhund deras spillningshögar (latriner), eftersom de lägger sin spillning på ett sätt som inte liknar några inhemska arter.
Hittills har säkra förekomster av mårdhund bara rapporterats från Norrbotten och Västerbotten, men det är viktigt att även rapportera in misstänkta fall från andra län.
Rovdjur
Kontakta din länsstyrelse om du har sett varg, björn, lo, järv eller kungsörn eller spår av dem. Det är viktigt att du berättar:
- vilken art det rör sig om och hur många djur
- var du gjort observationen
- dag och tid.
Det är också viktigt att rapportera snabbt innan spåren förvinner. Rovdjur kan röra sig över stora ytor på kort tid och spåren kan därför observeras av flera människor och på flera olika ställen. Spåren måste därför kvalitetssäkras i fält för att säkerställa att det är rätt art och för att om möjligt undersöka om det är ett eller flera djur.
På www.skandobs.se kan du också rapportera dina rovdjursobservationer och se var rovdjur finns i ditt län. Några länsstyrelser använder www.rovobs.se för att samla in rovdjursobservationer från allmänheten.
Igelkottar
Tumlare
Om du ser en tumlare eller får höra talas om en död sådan, kontakta Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, telefon 08-519 540 00, eller Naturhistoriska museet i Göteborg, telefon 031-775 24 00.
På Naturhistoriska riksmuseets webbplats och på ArtPortalen kan du även rapportera direkt om du sett en tumlare.