
Den illegala handeln med hotade djur och växter omsätter mångmiljardbelopp. Vanliga varor är naturmediciner och ädla träslag. Vanligt förekommande är också reptiler, uppstoppade djur, smycken och souvenirer gjorda från hotade djur och växter. Här är några exempel:
- Noshörningar och elefanter dödas av tjuvjägare som är ute efter deras horn. Av elfenben görs bland annat turistsouvenirer och noshörningshorn är på sina håll en statussymbol.
- Fågelbon i Sverige och flera länder plundras på ägg som säljs till samlare världen över. Hotade arter får än sämre chans att överleva.
- Ålen till julbordet kan vara illegalt fångad. Den ryska kaviaren kan komma från störfiskar som man inte får handla med. Ål och stör är starkt utrotningshotade.
- Tiger, björn och olika utrotningshotade växter kan ingå i naturläkemedel.
- Gitarrer och andra musikinstrument kan ha delar i rosewood, ett samlingsnamn för flera olika arter av mörka träslag som alla är hotade.
Tillstånd och intyg
Motmedlet mot den illegala handeln är en internationell överenskommelse om handel med hotade arter, CITES. Avsikten är att få kontroll över den lagliga handeln och lättare komma åt den olagliga. Sverige är ett av de 182 länder som har skrivit under CITES-konventionen. Den har införlivats i EU:s och svensk lagstiftning.
CITES-reglerna gäller runt 35 600 hotade arter. Hösten 2016 enades de länder som är medlemmar i CITES att stärka skyddet för fler arter, bland annat papegojan grå jako, alla myrkottsarter och alla arter av trädsläktet Dalbergia (palisander-släktet, ofta felaktigt kallad jakaranda). De nya reglerna införlivades 2017 i EU:s lagstiftning. Reglerna gäller levande och döda växter och djur. Det gäller också hela, delar eller derivat av dessa växter och djur. Det krävs tillstånd från Jordbruksverket för att handla med och hantera många av dessa arter. För andra krävs att ursprunget ska kunna styrkas.
Hårdare krav för noshörningshorn, elfenben och tigerskinn
Naturvårdsverket är sedan några år tillbaka striktare i sin vetenskapliga bedömning av ansökningar som rör handel med noshörning, elefant och tiger. Det bör inte längre gå att sälja till exempel prydnadssaker och souvenirer som noshörningshorn eller statyer av elfenben som förvärvats efter 1947.
Straff och kontroll
Brott mot reglerna är straffbart enligt svensk lag. Det finns olika sätt att kontrollera att lagarna följs:
- Tullen kan kontrollera ditt bagage när du kommer hem från utlandsresan och begära att se tillstånd,
- Tullen kontrollerar också att tillstånd finns vid import av varor
- Länsstyrelser inspekterar till exempel zoohandeln och konservatorer som stoppar upp vilda djur.
Andra lagar
Tre andra lagar har också regler till skydd för vilda djur och växter:
- Förbud mot att hålla viltfångade djur för sällskap och hobby finns i djurskyddslagstiftningen.
- Regler om jakt på och hållande av vilda däggdjur och fåglar finns i jaktlagstiftningen.
- Regler om fiskar, vattenlevande blötdjur och kräftdjur finns i fiskelagstiftningen.
Mer information
Jordbruksverket är administrativ myndighet för CITES i Sverige och har information på sin webbplats om vilka regler som gäller, hur man söker tillstånd, blanketter med mera. Här finns också länkar till EU-förordningarna.
Världsnaturfonden WWF har en guide som visar vad du kan tänka på vid resor i andra länder och information om hur man i olika länder jobbar för att stoppa den illegala handeln med hotade djur och växter.