Bestämmelser om straffsanktioner finns i lagen (2004:1199) om handel med utsläppsrätter. Naturvårdsverket är ansvarig tillsynsmyndighet och kan besluta om avgifter i vissa fall, exempelvis om utsläpprapporten inte lämnats i tid eller om rätt antal utsläppsrätter inte överlämnats i tid.
Naturvårdsverket kan i egenskap av tillsynsmyndighet också besluta om att förelägga om andra åtgärder, till exempel om ändringar i övervakningsplanen för utsläpp. Naturvårdsverket har också en skyldighet att göra en anmälan om det finns misstanke om brott, exempelvis att en verksamhet bedrivits utan tillstånd.
I detta avsnitt finns en upplysning om straffbestämmelserna samt en beskrivning av särskilda avgifter och åtgärder som Naturvårdsverket kan besluta om.
Straffbestämmelser enligt lagen om handel med utsläppsrätter
Straffbestämmelserna regleras i 8 kap. 1 § lagen. Där framgår att det är straffbart att bedriva verksamhet utan tillstånd, att lämna oriktiga eller vilseledande uppgifter i en tilldelningsansökan, utsläppsrapport eller tillståndsansökan, samt att inte göra anmälan i vissa fall där det krävs.
Avgift relaterat till utsläppsrapportering
En avgift om 20 000 kr tas ut för en utsläppsrapport som uteblir, är sent inlämnad eller om den inte genomgått verifiering, enligt 8 kap 5 b § lagen.
Om utsläppsrapporten uteblir ska Naturvårdsverket fastställa utsläppet för det aktuella året, enligt 5 kap 2 § lagen.
Kontot i Unionsregistret spärras för utgående transaktioner av utsläppsrätter till dess att ett verifierat utsläpp har noterats i Unionsregistret.
Sanktionsavgift om rätt antal utsläppsrätter inte överlämnats
Senast den 30 april ska rätt antal utsläppsrätter överlämnas. För verksamhetsutövare som inte gjort det händer följande:
- En sanktionsavgift om 100 EUR per överskjutande ton koldioxid tas ut, enligt 8 kap 5 § lagen.
- Observera att kravet om att överlämna rätt antal utsläppsrätter kvarstår även efter det att avgiften betalats.
- Naturvårdsverket ska även offentliggöra namnet på den verksamhetsutövare som inte överlämnat tillräckligt många utsläppsrätter. Offentliggörandet sker när beslutet om sanktionsavgift har vunnit lagakraft.
Flygoperatörer kan åläggas verksamhetsförbud
Förutom de påföljder som beskrivs ovan kan en flygoperatör som allvarligt åsidosätter sina skyldigheter enligt lagen åläggas verksamhetsförbud. Naturvårdsverket upprättar då ett förslag till beslut om verksamhetsförbud enligt 8 kap. 8 a § lagen som lämnas till regeringen för prövning.
Det är viktigt att påpeka att detta är en sista åtgärd som enbart kan bli aktuell då alla andra tillsynsåtgärder har vidtagits utan att leda till rättelse.
Vad händer om utsläppsrapporten inte verifierats som tillfredsställande?
Om den ackrediterade kontrollören inte kan verifiera utsläppet ska Naturvårdsverket fastställa utsläppet enligt 5 kap. § 2 lagen.
Viktigt att tänka på
- Lämna in utsläppsrapport och verifieringsrapport senast den 31 mars. Har utsläppsrapporten genomgått en verifiering och lämnas in i tid kan Naturvårdsverket bedöma att förseningsavgiften inte ska tas ut.
- Överlämna ett överskott av utsläppsrätter senast den 30 april. Om Naturvårdsverket fastställer utsläppet till ett högre belopp än det som överlämnats utgår sanktionsavgift för de utsläppsrätter som inte överlämnats i tid.
- Kontot i Unionsregistret spärras för utgående transaktioner av utsläppsrätter. Överlämning kan dock alltid göras. Spärren hävs när Naturvårdverket har fastställt utsläppet och meddelat Energimyndigheten.
Naturvårdsverket granskar och fastställer utsläppet
Detta sker före den 30 april:
- Naturvårdsverket får inte fatta ett beslutet om fastställande före 1 maj. Naturvårdsverket kontaktar kontrollören och verksamhetsutövaren för att ta reda på mer om de fel i utsläppet som beskrivs i verifieringsutlåtandet och begär in de beräkningsunderlag som behövs för att granska utsläppet.
- Naturvårdsverket vägleder verksamhetsutövaren att överlämna ett överskott av utsläppsrätter. Om möjligt tar Naturvårdsverket fram en väldigt grov, överskattad utsläppssiffra och rekommenderar verksamhetsutövaren att överlämna enligt den.
Detta sker efter den 30 april:
- En fortsatt granskning görs av verksamhetsutövarens utsläppsberäkningar. Ytterligare kompletteringar kan komma att begäras in och eventuellt kan ett platsbesök behöva göras.
- När Naturvårdsverket tagit fram ett färdigt beräkningsförslag för utsläppet får verksamhetsutövaren ta del av underlaget och utsläppssiffran och möjlighet att yttra sig innan det slutgiltiga beslutet fattas. Det slutgiltiga beslutet får även överklagas inom tre veckor efter att det delgivits.
- Naturvårdsverket har rätt att bestämma utsläppet konservativt. När det är tillämpligt används metoderna som beskrivs i Kommissionens vägledning om fastställande av utsläpp.
- När beslutet vunnit lagakraft ska utsläppsrätter överlämnas i Unionsregistret för ett eventuellt överskridande utsläpp i bestämningen, om inte ett tillräckligt antal överlämnades innan 30 april. Ovan nämnda sanktionsavgift om 100 Euro per utsläppsrätt tas då även ut.