Här kan du läsa om kraven på deltagare, övervakning och rapportering av årliga utsläpp för flygoperatörer och anläggningar, utsläpp och överlämna utsläppsrätter inom EU:s handel med utsläppsrätter.
Systemet för handel med utsläppsrätter (EU ETS) omfattar specificerade industribranscher, förbränningsanläggningar och flygoperatörer i EU, Norge, Island och Lichtenstein via EU:s direktiv om handel med utsläppsrätter.
Här finns vägledning om vilka verksamheter som ingår i handelssystemet. Handelssystemet utvidgas efter hand till att inkludera fler verksamhetskategorier.
Vidare vägleder vi om hur och när utsläppen ska rapporteras. Här finns tidigare beslut om tilldelning av utsläppsrätter per anläggning och flygoperatör samt information om möjligheter att ansöka om så kallad fri tilldelning för nya deltagare (nystartad eller ändrad verksamhet).
Vi publicerar vägledningar som gäller för hela EU samt vägledningar som gäller för Sverige.
Naturvårdsverkets roll
Naturvårdsverket har flera roller kopplat till ETS:
- Vi är tillståndsmyndighet och ansvarar för att handlägga ärenden avseende tillstånd och övervakningsplaner.
- Vi är tillsynsmyndighet och granskar varje år företagens rapportering av årliga utsläpp och efterlevnad av regelverket.
- Vi beslutar om tilldelning av utsläppsrätter och hur anläggningar får använda reduktionsenheter enligt Kyotoprotokollet.
Vi tillhandahåller två e-tjänster som vänder sig till anläggningar:
- E-CO2, där företagen ska rapportera in sina utsläpp.
- ETS-portalen, där olika typer av ansökningar och handlingar relaterat till tilldelning, tillståndsärenden och förbättringsrapportering ska lämnas in.

Energimyndigheten ansvarar för Unionsregistret där transaktioner av utsläppsrätter sker.
Tillsammans med Energimyndigheten driver vi webbplatsen utsläppshandel.se där det finns samlad information om handelssystemet.