Nytt regeringsuppdrag
Regeringen beslutade 25 juni 2020 att ge Naturvårdsverket tillsammans med en rad andra myndigheter ett paket av uppdrag som bygger på de förslag som lades i utredningen Miljötillsyn och sanktioner – en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63). Flera av förslagen har Naturvårdsverket arbetat med de senaste åren men i och med det nya regeringsuppdraget får dels fler myndigheter uppdrag, Naturvårdsverket utpekas som samordnande myndighet, arbetet kommer ta ny form och innefatta fler delar.
Nedan kommenterar vi uppdragets delar och i övrigt vad som pågår eller är planerat. Flera delar har inte hunnit diskuteras med övriga myndigheter som fått uppdrag. För senaste information, kontakta Jenny Jonsson, Naturvårdsverket.
Nationell strategi för miljöbalkstillsynen
I och med ändringar i miljötillsynsförordningen har Naturvårdsverket tillsammans med övriga centrala tillsynsvägledande myndigheter uppdrag att ta fram en nationell strategi för miljöbalkstillsynen. Tillsynsmyndigheterna ska ta hänsyn till strategin när de planerar sin tillsyn.
Naturvårdsverket, Folkhälsomyndigheten, Kemikalieinspektionen, Jordbruksverket, Havs- och vattenmyndigheten har sedan ett år tillbaka ett samarbete med Länsstyrelserna och kommunerna och har redan lagt grunden för att, med start augusti 2020, ta fram en sådan strategi.
Regeringsuppdraget angående strategin får ses som ett tillägg till författningsändringarna. I uppdraget framgår att vi dels ska ta fram en arbetsmodell för arbetet och dels överväga hur långa perioder strategin ska gälla. Båda dessa delar tas om hand i det pågående arbetet med framtagande av strategin.
Förbättrad tillsynsvägledning
Naturvårdsverket driver ett internt arbete för att förbättra olika delar av vår vägledning. Det innefattar en rad åtgärder för att utveckla samordningen med andra myndigheter, förbättra tydligheten i vägledningen samt göra den mer tillgänglig. Arbetet tar sitt avstamp i förslagen i rapporten från Miljösamverkan Sveriges projekt Smartare vägledning.
De förslag som Riksrevisionen lyfter i sin rapport Bädda för bättre tillsyn, där de granskat bland annat Naturvårdsverkets tillsynsvägledning till kommunerna, har varit en grund för de åtgärder vi arbetar med 2020–2021.
Digitalisering av miljöbalkstillsynen
Regeringsuppdraget innebär att en plan ska tas fram för att hitta nya arbetssätt och lösningar för tillsyn, rapportering och tillsynsvägledning. Naturvårdsverket har tillsammans med Jordbruksverket gjort en första utredning om förutsättningarna för detta. Den förstudien lämnades till regeringen i mars 2020. I och med detta nya uppdrag kommer arbetet fortsätta men med fler myndigheter involverade.
Det fortsatta arbetet kommer också ta tillvara de erfarenheter och slutsatser som gjorts under arbetet med digitalt först.
Uppföljning av miljöbalkstillsynen
Regeringsuppdraget innebär att Naturvårdsverket tillsammans med andra myndigheter fortsätter utveckla den nationella uppföljningen och utvärderingen av tillsynen. Vi ska också tillsammans ta fram åtgärder för att utveckla uppföljningen av kommunernas tillsynsarbete och föreslå indikatorer för effekten av samverkan.
Naturvårdsverket har sedan flera år tillbaka gjort årlig uppföljning av tillsynen tillsammans med andra myndigheter. Arbetet kommer i och med nytt regeringsuppdrag delvis ta en ny riktning. Underlag för det arbetet finns dels i förstudien om förutsättningar för digitalisering av tillsynsvägledning och dels genom arbete som kommuner och Länsstyrelser redan gjort.
Kompetens och utbildning
Regeringsuppdraget innebär att Naturvårdsverket tillsammans med andra myndigheter ska ta fram kriterier för vilken kompetens inom tillsynen som behövs samt ta fram en plan för fort- och vidareutbildning för personer som arbetar med tillsyn.
Arbetet kommer innebära bred samverkan och att de initiativ och insatser som redan gjorts tas tillvara. Miljösamverkan Sverige har till exempel arbetat med en Tillsynsutbildning i ny tappning.