Tillsynsobjekt som är möjliga att överlåta är bland annat tillståndspliktiga miljöfarliga verksamheter, vattenverksamheter, skyddade områden, artskydd, vilthägn, stängeselgenombrott, föroreningsskador och andra miljöskador.
Överlåtelse av tillsyn är vanligast när det gäller tillståndspliktiga miljöfarliga verksamheter. Inom andra tillsynsområden sker överlåtelser i relativt begränsad omfattning.
Vägledning om överlåtelse av tillsyn
Vägledningens syfte är att ge tolkningsstöd för de bedömningar som ska göras i samband med överlåtelse och återkallande av tillsyn samt främja en god dialog mellan länsstyrelser och kommuner kring en ändamålsenlig tillsyn.
Detta ska bedömas
Miljötillsynsförordningen reglerar hur överlåtelse av tillsyn till en kommunal nämnd ska ske. Överlåtelsen kan avse en viss typ av tillsynsobjekt, en viss typ av tillsynsobjekt med undantag för ett visst eller vissa tillsynsobjekt, eller ett visst tillsynsobjekt.
När en länsstyrelse ska pröva en begäran om överlåtelse ska den ta hänsyn till ett flertal frågor bland annat:
- hur stor miljöpåverkan tillsynsobjekten har
- förutsättningar att uppfylla de generella krav som miljötillsynsförordningen ställer på en tillsynsmyndighet (behovsutredning, samlad tillsynsplan, etc.
- kommunens interna ansvarsfördelning för drift av och tillsyn över kommunala verksamheter
- länsstyrelsens förutsättningar att fortsättningsvis ge effektiv tillsynsvägledning i frågor som rör tillsynsobjekten, samt
- möjligheten att inom ett län utöva en effektiv tillsyn.
Historik
Möjligheten att överlåta ansvar för tillsyn från länsstyrelse till kommun har funnits sedan 1969. Sedan möjligheten infördes har många kommuner i varierande grad övertagit tillsyn över tillståndspliktiga miljöfarliga verksamheter och förorenade områden. Även annan tillsyn har överlåtits, men i relativt begränsad omfattning.
Överlåtelse av tillsyn reglerades tidigare av förordning (1998:900) om tillsyn enligt miljöbalken. Enligt denna skulle länsstyrelsen vid en prövning av en framställan om överlåtelse beakta omfattningen av tillsynsobjektens miljöpåverkan, den kommunala nämndens möjligheter att uppfylla krav på bland annat behovsutredning och tillsynsplan, kommunens interna ansvarsfördelning för drift och tillsyn av kommunala verksamheter samt övriga frågor av betydelse.
Enligt den idag gällande miljötillsynsförordningen ska även beaktas förutsättningarna för att utöva tillsyn över tillsynsobjektens hantering av kemiska produkter, myndighetens egna förutsättningar för att fortsättningsvis kunna ge effektiv tillsynsvägledning i frågor som rör tillsynsobjekten samt möjligheten av inom ett län utöva en effektiv tillsyn. Miljötillsynsförordningen tillförde också krav på att regelbundet följa upp och utvärdera överlåten tillsyn samt att återkalla överlåtelsen om förutsättningarna för överlåtelse inte längre finns.