Den viktigaste uppgiften är att bedriva operativ tillsyn. Detta innebär att kontrollera att miljöbalkens regler och myndigheternas och domstolarnas beslut efterlevs samt vidta de åtgärder som behövs för att exempelvis verksamhetsutövare ska följa reglerna. En annan uppgift är att genom rådgivning, information och liknande, skapa förutsättningar för att miljöbalkens ändamål ska kunna tillgodoses.
Operativ tillsyn enligt miljöbalken bedrivs av olika myndigheter i olika fall. Det vanligaste är att en kommunal myndighet utövar den operativa tillsynen. Länsstyrelsen har tillsynsansvaret i många fall och ibland kan en annan statlig myndighet ha ansvaret. Försvarsinspektören för Hälsa och Miljö utövar operativ tillsyn över Försvarets verksamheter.
De fyra grundbultarna sammanfattar vad som är viktigast
De centrala myndigheter som ger tillsynsvägledning enligt miljöbalken har enats om fyra grundprinciper som vi kallat ”grundbultar”. De kan användas för att strukturera arbetet med operativ tillsyn och prioritera det som är viktigast. Här nedan beskriver vi kort de fyra grundbultarna.
- Tillsynen ska vara miljömålsstyrd. De operativa myndigheterna ansvarar för att planera och genomföra sådana tillsynsinsatser som är nödvändiga för att säkerställa miljöbalkens syfte. Miljökvalitetsmålen konkretiserar detta. Därför är det viktigt att planera tillsynen med miljömålen som grund.
- Tillsynen ska stödja verksamhetsutövarens egenkontroll. Verksamhetsutövaren har ansvar för att följa lagar och regler. En väl utvecklad egenkontroll är ett effektivt sätt att ta eget ansvar för detta och påverkan på miljön. En sådan kontroll förebygger problem. Verksamhetsutövaren är den som bäst känner till sin verksamhet. Tillsynsmyndigheten bör därför bedriva tillsynen så att denna stödjer egenkontrollen.
- Tillsynen behöver differentieras. Med en differentierad tillsyn varierar myndigheten tillsynsmetoderna utifrån vilket behov som finns. Då kan myndigheten använda sina resurser effektivt. Tillsynsbehovet beror främst på vilken betydelse verksamheten vid tillsynsobjektet har för miljömålen, olägenheterna som då kan uppstå och hur egenkontrollen fungerar.
- Samverkan mellan de operativa tillsynsmyndigheterna. Fler än en myndighet kan ha operativt tillsynsansvar över samma företag. Genom att samordna tillsynsaktiviteterna kan tillsynen bli effektivare. Då spar både myndigheter och företag tid och resurser.
Tillsynsmyndigheterna kan också samverka genom att på olika sätt dela resurser och kompetens. Flera kommuner kan till exempel ha ett gemensamt miljökontor.
Miljösamverkan stärker samsynen
En annan form för samverkan är så kallad miljösamverkan. Syftet är att öka samsynen och att få en mer enhetlig tillämpning av miljöbalkens tillsynsregler. Miljösamverkan finns idag både på regional och nationell nivå. För närvarande har tretton regionala miljösamverkan bildats, där tillsynsmyndigheter i sammanlagt femton län deltar. På nationell nivå finns Miljösamverkan Sverige, som är ett samarbete mellan Sveriges alla länsstyrelser, Naturvårdsverket, Jordbruksverket samt Havs- och vattenmyndigheten.