Tillsyn enligt miljöbalken utförs av ett stort antal myndigheter. Vilken myndighet som har ansvarar för tillsynen regleras i miljötillsynsförordningen (2011:13). Huvuddelen av miljöbalkstillsynen utförs av kommunerna och länsstyrelserna. Försvarsinspektören för hälsa och miljö utövar operativ tillsyn över försvarets verksamheter och flera olika centrala myndigheter ansvarar för specifika verksamheter eller regelverk. Fler än en myndighet kan ha olika delar av tillsynsansvaret för samma verksamhet, de behöver då samordna tillsynsinsatserna så att tillsynen blir så effektiv som möjligt.
Tillsynsmyndigheten ska på eget initiativ eller efter klagomål i nödvändig utsträckning kontrollera att miljöbalkens regler och myndigheternas och domstolarnas beslut efterlevs samt vidta de åtgärder som behövs för att verksamhetsutövare ska följa reglerna. Tillsyn är också att genom rådgivning, information och liknande underlätta för en enskild att fullgöra sina skyldigheter. En effektiv tillsyn enligt miljöbalken består således av båda dessa delar. Gemensamt är att de riktar sig till en enskild verksamhetsutövare.
Verksamhetsutövaren har ansvar för att följa lagar och regler och är den som bäst känner till sin verksamhet. Ansvaret innefattar att fortlöpande planera och kontrollera verksamheten för att motverka eller förebygga olägenheter för människors hälsa eller miljön. Genom egna undersökningar eller på annat sätt ska verksamhetsutövaren veta vilken påverkan verksamheten har. Tillsynsmyndigheten bör bedriva tillsynen så att den stödjer verksamhetsutövarens egenkontroll.
Att bedriva tillsyn
Miljöbalkens regler berör såväl privatpersoner som stora företag. All verksamhet som i någon mening påverkar eller riskerar att påverka människors hälsa eller miljön kan vara föremål för tillsyn. Tillsyn ska ske i nödvändig utsträckning vilket förutsätter riskvärdering och val av lämplig tillsynsmetod. Tillsynen kan planeras och genomföras på olika sätt.
Återkommande och regelbunden tillsyn
Många verksamheter omfattas av krav på anmälan eller tillstånd. Det är verksamheter som typiskt sett bedömts kunna medföra risker för människors hälsa eller miljön. För flertalet av dessa är det motiverat med återkommande och regelbunden tillsyn för att kontrollera efterlevnad av meddelade beslut och regelverk.
Projektinriktad tillsyn
Verksamheter som inte bedömts behöva regelbunden tillsyn kan vid behov tillsynas i projektform under en kortare tid. Det kan till exempel vara att kontrollera att strandskyddsbestämmelserna följs inom ett visst område eller att avfall hanteras korrekt vid byggarbetsplatser.
Handläggning av ärenden
Vissa verksamheter eller åtgärder ska anmälas till tillsynsmyndigheten innan verksamheten får påbörjas. Tillsynsmyndighetens uppgift är att bedöma om den anmälda verksamheten är förenlig med miljöbalken och vid behov förbjuda eller meddela försiktighetsmått.
Tillsyn med anledning av klagomål
Att följa upp klagomålsärenden är en viktig del av tillsynen. Klagomålsärenden kan också indikera systematiska brister i regelefterlevnad och kan leda till att tillsynsmyndigheten tar initiativ till projektinriktad tillsyn eller att återkommande tillsyn behöver planeras.
Planera tillsynen
Tillsynsplanering är en fortlöpande process där planering, genomförande, uppföljning/utvärdering och förbättring av den operativa tillsynen följer på och återkopplar till varandra. Ert underlag för tillsynsplaneringen är behovsutredningen samt registret över de verksamheter som behöver återkommande tillsyn. Resultatet av planeringsprocessen är den årliga tillsynsplanen. Tillsynsplanen visar vilka resurser och vilken kompetens tillsynsmyndigheten har tillgång till och vilka tillsynsinsatser som planeras.
Nationell samverkan pågår just nu för att ta fram en strategi för miljöbalkstillsynen 2022–2027. Tanken är att den ska underlätta tillsynsmyndigheternas planering av tillsynen genom att peka ut nationella prioriteringar.
Ytterligare stöd för planering av tillsynen är den miljösamverkan som finns i landet. Syftet med miljösamverkan är att öka samsynen och att få en mer enhetlig tillämpning av miljöbalkens tillsynsregler. Miljösamverkan finns idag både på regional och nationell nivå. På nationell nivå finns Miljösamverkan Sverige, som är ett samarbete mellan Sveriges alla länsstyrelser, Naturvårdsverket, Jordbruksverket samt Havs- och vattenmyndigheten.