Inmätning av områdesskyddsgränser
Samverkansöverenskommelse med Skogsstyrelsen
Naturvårdsverket har en samverkansöverenskommelse med Skogsstyrelsen avseende inmätning och utstakning av områdesskyddsgränser. Överenskommelsen avser förutom inmätning och utstakning även leverans av mätdata till Lantmäteriet för kvalitetshöjning av fastighetsgränser.
Ett utkast till vägledning för "Gränsarbeten vid områdesskydd enligt miljöbalken" har tagits fram (senaste uppdatering 2019-05-22) och kompletterats med vanliga frågor och svar. Vägledningen vänder sig till länsstyrelserna och Skogsstyrelsen. Dokumenten finns här:
Överenskommelsen omfattade ett pilotprojekt som bedrivits av Skogsstyrelsen tillsammans med länsstyrelsen och Naturvårdsverket. Pilotprojektet pågick under vintern och våren 2017 och omfattade inmätningsarbete i fyra län (Norrbotten, Västerbotten, Västra Götaland och Blekinge). I samband med att pilotprojektet avslutades togs en slutrapport fram.
Fastighetsutredning vid områdesskydd
Lantmäteriet anlitas av länsstyrelserna för fastighetsutredning vid områdesskydd enligt miljöbalken. Det innebär att länsstyrelserna kan beställa uppdrag om fastighetsutredningar (fastighetsförteckningar) från Lantmäteriet enligt gällande vägledning.
Länsstyrelsens beställningar av fastighetsutredningar från VIC Natur hanteras av Lantmäteriets arkivutredningspool. Beställningarna hanteras och utreds i kronologisk ordning från det att de inkommer till Lantmäteriet.
Om det finns önskemål från länsstyrelserna att ändra prioritet på beställda utredningar har Lantmäteriet i samråd med Naturvårdsverket kommit fram till att detta ska ske på följande sätt: I första hand kan länsstyrelsen ändra prioriteringsordning mellan sina utredningsbeställningar inom det egna länet. Önskemål om omprioritering inom länet kan skickas direkt till Regina Liss Persson på Lantmäteriet, regina.liss.persson@lm.se. I andra hand, och i särskilt prioriterade fall, kan önskemål om prioritering på nationell nivå mellan länen skickas till David Gärdin på Naturvårdsverket, som efter bedömning meddelar arkivutredningspoolen om ärendet ska prioriteras särskilt.
Det finns även möjlighet att begära snabbspår av tidigare upprättade utredningar. Ärendet hamnar då överst i kön. Snabbspår gäller endast för DOS-objekt som har oförändrad geografisk utbredning. Se ytterligare instruktioner i PM:et:
Vid frågor kring fastighetsutredningar kontakta David Gärdin eller Karin Öhman på Naturvårdsverket.
Konsekvensutredning
Under vintern 2016 utredde Naturvårdsverket konsekvenserna av Lantmäteriets beslut att avveckla inmätningsuppdragen. Resultatet av detta arbete finns att läsa i rapporterna nedan: