I Myrskyddsplan för Sverige har Naturvårdsverket tillsammans med länsstyrelserna gjort ett urval av de områden som bör prioriteras för skyddsåtgärder.
Urvalet är gjort så att hela den variation som finns gällande myrtyper, vegetationstyper och flora och fauna så småningom ska finns representerade i ett nätverk av skyddade områden. Urvalet har skett utifrån landets myrregioner. Totalt ingår ungefär 326 000 hektar våtmark i planen och det motsvarar fyra procent av landets våtmarksareal.
Historik för rapporter, GIS-filer och korrigeringar
Den första versionen av Myrskyddsplanen publicerades 1994. Den baserades på en våtmarksinventering som i stort sett var rikstäckande.
En reviderad version publicerades 2007. Den var kompletterad med områden för de län där inventeringen inte var helt klar eller hade påbörjats 1994. Dessutom byttes några områden som förlorat sina skyddsvärden ut mot nya.
Under 2013 gjordes av kvalitetssäkring av planen från 2007 och vissa korrigeringar genomfördes i GIS-skiktet. Ytterligare justeringar genomfördes 2016.
Skillnader Myrskyddsplanen 1994 och 2007 samt 2016
I huvudrapporten från 2007 finns skillnaderna mellan versionerna beskrivna. Skillnader för areal har beräknats 2013 (inkl. korrektur 2013). Korrigeringarna 2016 resulterade i att totalarealen minskade med 226 hektar.
Myrskyddsplanen och nationella mål
Genomförandet av Myrskyddsplanen följs upp i uppföljningen av miljökvalitetsmålet Myllrande våtmarker och utgör en indikator för det målet. Etappmålet för skyddade områden klargör att Myrskyddsplanens ska genomföras.