Miljöledning
Miljöledningssystem ger struktur och systematik åt miljöarbetet. Det hjälper organisationer att fokusera på rätt saker i planering, genomförande, uppföljning och förbättring av verksamheten.
Närmare 190 statliga myndigheter har miljöledningssystem enligt kraven i förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter. Miljöledningssystem skapar förutsättningar för myndigheter att beakta miljöperspektivet i genomförandet av uppdrag, att det sker systematiskt och leder till ständig förbättring. Myndigheternas verksamheter ger upphov till olika typer och grad av miljöpåverkan. Den kan vara direkt eller indirekt, positiv eller negativ och bedömas vara betydande.

Enligt miljöledningsförordningen bör en myndighet vars verksamhet medför betydande miljöpåverkan certifiera sig enligt den internationella miljöledningsstandarden ISO 14001 eller registrera sig enligt EU:s frivilliga miljölednings- och miljörevisionsordning EMAS (Eco Management and Audit Scheme). Även företag och andra organisationer kan certifiera sig enligt ISO eller EMAS. Båda systemen ställer krav på att miljöledningssystemet granskas och godkänns av ett oberoende organ. EMAS och miljöledningsförordningen bygger på ISO-standarden. Det finns också andra miljöledningsstandarder till exempel Svensk Miljöbas, som bygger på grundläggande delar i ISO 14001 och EMAS, och är anpassad för mindre organisationer.