Stöd från Klimatklivet beviljas inte till främjande av HVO
Naturvårdsverket får enligt Klimatklivsförordningen (Förordning (2015:517) om stöd till lokala klimatinvesteringar) 3 § punkt 2 endast ge stöd till en åtgärd som bidrar till att öka takten för att nå miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan och dess etappmål. HVO (biodiesel) omfattas av reduktionsplikten. Det innebär att stöd från Klimatklivet inte ges till åtgärder som främjar ökad användning av HVO.
Målgrupp
Vägledningarna på de här sidorna är främst avsedda för
- Personal på länsstyrelserna i Sverige
- Sökande till Klimatklivet
HVO (biodiesel) omfattas av reduktionsplikten. Reduktionsplikten är ett av de styrmedel som ska bidra till minskade utsläpp i befintlig infrastruktur för fossil bensin och diesel för bland annat vägtransporter, genom stegvis höjd inblandning av biodrivmedel fram till år 2030. Eftersom HVO omfattas av reduktionsplikten och kan blandas in i befintlig infrastruktur, ser Naturvårdsverket att reduktionsplikten är det styrmedel som ska främja ökad användning av HVO.
Separat utbyggnad av infrastruktur för tankstationer där enbart HVO erbjuds, så kallade HVO100-tankstationer, bedöms därmed inte öka takten för att nå miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan och dess etappmål och uppfyller därmed inte heller 3 § punkt 2 Klimatklivsförordningen. Av den anledningen har Naturvårdsverket beslutat att från och med hösten 2019 inte längre bevilja Klimatinvesteringsstöd för den här typen av åtgärder. Beslutet går i linje med den kritik som framförts av WSP (2017) och Riksrevisionen (2019) tidigare.