Utvärderingen tittar bakåt (hur har IED fungerat) och kommer inte lägga några förslag på förändringar. Utvärderingen kommer att omfatta alla kapitel i IED och syftar bland annat till att bedöma hur eller om:
- direktivets mål har uppnåtts,
- direktivets mål fortfarande motsvarar EU: s behov,
- direktivets regler är internt konsekventa och sammanhängande,
- miljönyttan som uppnåtts uppväger kostnaderna.
Utvärderingen syftar också till att bedöma:
- hur mycket som medlemsstaternas nationella genomförande varierar, och
- hur IED fungerar i relation till annan EU-lagstiftning.
Utvärderingen görs av en konsult upphandlad av EU-kommissionen. Kommissionens konsult ska vara klar under kvartal 1 2020. Med konsultens rapport som ett av flera underlag avser EU-kommissionen publicera sin redovisning av utvärderingen, i form av ett ”Staff working document”. Efter att EU-kommissionen publicerat det, preliminärt under sommaren 2020, finns flera tänkbara scenarier.
Så småningom kan EU-kommissionen på basis av bland annat denna utvärdering komma att lägga förslag på ändringar av industriutsläppsdirektivet till Rådet och EU-parlamentet.
EU-kommissionen håller följande sida uppdaterad med information om utvärderingen av IED.
Utvärderingen av IED är en av ett stort antal utvärderingar av EU:s miljölagstiftning som EU-kommissionen gjort de senaste åren. EU-kommissionen lanserade i slutet av 2019 sin Europeiska gröna giv (European Green Deal) och aviserade i den ett flertal kommande initiativ. En del av dessa initiativ kan komma att innehålla förslag som innebär revidering eller utveckling av EU:s lagstiftning om industrins miljöpåverkan.
Detta har hänt
EU-kommissionen redovisade i november 2018 en plan (”Road map”) för den då kommande utvärderingen, och bad om synpunkter. På länken ovan (”Information från EU-kommissionen om utvärderingen”), finns planen redovisad, samt de synpunkter som kom in.
I maj 2019 hölls en heldags workshop om utvärderingen. Workshoppen hölls på engelska i Bryssel och vände sig till alla som berörs av industriutsläppsdirektivet och angränsande EU-lagstiftning. Workshoppen spelades in och kan ses på följande länk.
Under sommaren 2019 höll EU-kommissionen ett offentligt samråd. Det var en kort enkät med 20 frågor riktade till bland annat allmänheten.
Under sommaren 2019 höll EU-kommissionen också ett riktat samråd som vände sig till berörda branschorganisationer, företag, miljöorganisationer och nationella, regionala och lokala myndigheter. Naturvårdsverket och cirka 30 andra svenska myndigheter besvarade enkäten, var för sig. De andra myndigheterna var centrala myndigheter och prövnings- och tillsynsmyndigheter, med roller under miljöbalken.
I oktober 2019 arrangerade EU-kommissionen så kallade fokusgrupper om processen för revidering av BREF:ar. Naturvårdsverket medverkade i ett sådant möte.
Inom ramen för EU-kommissionens konsults uppdrag hölls i december 2019 ett avslutande möte i Bryssel. Mötet webbsändes men går tyvärr inte att titta på i efterhand. Sverige medverkade på mötet.
Naturvårdsverket och Svenskt näringsliv har en dialog om den pågående utvärderingen.
Naturvårdsverkets vägledning om IED
Kontakt
Staffan Asplind, staffan.asplind@naturvardsverket.se