Samhället och vårt gemensamma natur- och kulturarv ska vara tillgängligt för alla oavsett ålder, bakgrund och tillfälliga eller varaktiga funktionsnedsättningar.
Handboken innehåller två delar
Den första delen beskriver processen med att planera för, samverka kring tillgänglighet och prioritera vad som ska göras för att öka tillgängligheten.
Del två handlar om åtgärderna och utformningen av anläggningarna. Vad ska man tänka på för att skyltningen ska bli tillgänglig? Hur ska en tillgänglig ramp vara konstruerad? Hur utformas ett ledstråk?
Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet i samarbete med Handisam (nuvarande Myndigheten för delaktighet, MFD) har skrivit handboken. Den är publicerad april 2013.
Du kan ladda ner kostnadsfritt eller beställa som trycksak. Finns även som ljudbok.
Viktiga principer i arbetet med tillgänglighet
Tillgängligt för många
Landets skyddade natur- och kulturområden ska vara tillgängliga för så många som möjligt. I ett antal skyddade områden i varje län bör särskilda åtgärder för en hög grad av tillgänglighet genomföras.
Kunskap om funktionsnedsättning
Vid planering av tillgänglighet i skyddade områden och utformning av lämpliga åtgärder krävs det att man har grundläggande kunskap om vad olika typer av funktionsnedsättningarna innebär. Funktionsnedsättningar är relativt vanliga i samhället och berör oss alla.
Särlösningar som undantag
Åtgärder bör från början utformas så att de fungerar för så många som möjligt istället för att skapa särlösningar för en begränsad del av besökarna som har en funktionsnedsättning. Det som är nödvändigt för 10 procent underlättar för 40 procent och är bekvämt för 100 procent.
Överbrygga hinder i miljön
Det är miljön som hindrar personer med funktionsnedsättning att delta. Istället för att fokusera på funktionsnedsättningar fokusera man på hur hinder i miljön kan överbryggas så att natur- och kulturarvet blir tillgänglig för fler.
Helhetsperspektiv
Man bör arbeta ur ett helhetsperspektiv – från resans början till slut. Tillgänglighet handlar inte enbart om att kunna ta sig runt i ett område utan även om hur man tar sig dit och därifrån och att informationen är tillgängligt utformad. Att det finns utförlig information framförallt före ett besök är avgörande för många människor för att kunna planera sitt besök. Ofta är det också avgörande om det finns dass i området.
Information
Information är en förutsättning för att besökaren själv ska kunna avgöra om området är tillgängligt och möjligt att besöka, just för honom eller henne.
Fortlöpande process
Tillgänglighetsarbetet bör ses som en fortlöpande process. Det är sällan möjligt att på samma gång genomföra alla åtgärder som krävs för att direkt uppnå god tillgänglighet i ett område. Med ett planerat och succesivt arbete kan vi nå långt.