Enkel metod
Metoden beskriver steg för steg hur en kartläggning av områden för friluftsliv kan gå till. Metoden är enkel att använda. Den provades av fem kommuner under 2018. Dessa kommuners erfarenheter har bidragit till den slutliga utformningen av metoden.
Politisk förankring är viktigt
För att kartläggningen ska bli framgångsrik krävs att kartläggningen är politiskt förankrad och att arbetsgruppen har ett tydligt mandat och resurser att genomföra kartläggningen. Erfarenheter från pilotkommunerna har visat att det är viktigt att genomförandet av kartläggningen görs inom organisationen. Engagemang, kompetens och resurser är viktiga framgångsfaktorer för att kartläggningen ska bli genomfört och att friluftsmålsarbetet ska integreras och förankras i det långsiktiga arbetet med planer och program.
Det är också viktigt att tidigt i processen avgränsa arbetet vad gäller detaljeringsnivå för kartläggningen.
Avgör även om och i vilken omfattning dialog behövs med angränsande kommuner, eftersom friluftsområden kan sträcka sig över kommungränser.
Stöd i kommunernas planering
En kartläggning av områden för friluftsliv ger kunskap om hur och var friluftsliv bedrivs i kommunen, vilka områden som har potential att utvecklas och lyfter fram känslighet av olika slag, till exempel natur som behöver skyddas mot slitage, områden där särskild hänsyn till djurliv behöver tas, och platser där det finns intressekonflikter mellan verksamheter och markägande.
En kartläggning blir ett av flera underlag för kommunens fysiska planering. Eftersom områden kan sträcka sig över kommungränser kan kartläggningen användas i samverkan mellan flera kommuner i regionen.
Varför kartlägga områden för friluftsliv
Möjligheten att utöva friluftsliv har stor betydelse för många människor och är viktig ur en rad perspektiv som hälsa, rekreation, natur- och miljöförståelse och ur ett besöksperspektiv. Att enkelt kunna ta sig ut i naturen nära sin bostad är viktigt för många. Naturen ger ofta frihet från stress, buller och trängsel och bidrar till positiva konsekvenser för företag med inriktning mot turism och aktiviteter i naturen.
Därför vill kommuner kunna erbjuda egna invånare och besökare bra förutsättningar för att komma ut i naturen. En kartläggning av områden för friluftsliv ger kommunerna ett planeringsunderlag med fokus på just friluftsliv.
Metodens alla delar hittar du i menyn.