Processen för att välja efterbehandlingsåtgärd startar när det finns information eller misstanke om att ett område är förorenat. Uppmätta halter som överskrider bakgrundshalterna indikerar till exempel att området är förorenat.
Utredningsprocessen för ett förorenat område beskrivs översiktligt nedan och mer detaljerat i vår rapport Att välja efterbehandlingsåtgärd (5978). Syftet är att ge en samlad bild över hur man kan ta fram ett bra beslutsunderlag för val av åtgärd.
Flera steg till val av åtgärd
Vid misstanke om att ett förorenat område kan behöva åtgärdas bör tillsynsmyndigheten kontaktas. Efter riskbedömning startar utredningsprocessen för att välja efterbehandlingsåtgärd. Det är en stegvis process där föregående aktivitet ger underlag för nästa steg. Processen innehåller återkopplingar och ofta pågår flera moment mer eller mindre parallellt. Efter vissa moment behöver man ta beslut om att gå vidare eller avsluta processen.
Så här kan vägen till ”bästa” åtgärd för ett område se ut:
- Formulera övergripande mål för åtgärden.
- Undersök och utred.
- Gör en riskbedömning.
- Utred hur man bäst ska åtgärda risken (efter beslut om behov av åtgärd).
- Identifiera tänkbara åtgärdsalternativ och sålla bland dem.
- Gör en riskvärdering för att jämföra åtgärdsalternativens för- och nackdelar när det gäller bland annat hälsa, miljö, teknik, ekonomi, allmänna och enskilda intressen.
- Välj det åtgärdsalternativet som är bäst för området.
Åtgärdsmål
När det ”bästa” åtgärdsalternativet har utkristalliserats återstår ett viktigt moment innan själva genomförandet av åtgärden - att ta fram mätbara mål för åtgärden, mål som kan följas upp. De kan i projekteringen behöva omsättas till kalkylerbara åtgärdskrav för entreprenaden.
Ambitionsnivå och omfattning bör anpassas till projektets storlek och komplexitet samt till risknivån. I många efterbehandlingsprojekt behöver man gå igenom momenten i processen grundligt. Ibland kan det räcka med ett kortare övervägande.
Dokumentation och kommunikation
Det är viktigt att dokumentera hela processen att välja efterbehandlingsåtgärd, så att den lätt kan följas. En strukturerad dokumentation kan påbörjas tidigt i projektet. Det är även viktigt att utredningsprocessen är öppen och transparent och att det sker en dialog mellan olika aktörer.
Efterbehandlingsprojekt väcker ofta ett stort intresse hos närboende, media och allmänhet. Därför är det viktigt att du tidigt analyserar och planerar för de kommunikations- och informationsinsatser som kan bli aktuella.