Att identifiera, undersöka och åtgärda områden som förorenats av befintliga eller tidigare verksamheter är ett viktigt led i arbetet att minska riskerna för att människor och miljö utsätts för farliga ämnen.
Arbetet med avhjälpande av föroreningsskador styrs främst av miljöbalken och riksdagens miljökvalitetsmål.
En rad myndigheter liksom verksamhetsutövare och exploatörer är involverade i arbetet med att avhjälpa föroreningsskador. När det inte finns någon ansvarig för ett förorenat område kan statligt bidrag finansiera en avhjälpandeåtgärd. Det är kommunen som söker bidrag hos sin länsstyrelse. Länsstyrelsen gör en regional prioritering och bedömer kommunens ansökan, och kan sedan i sin tur ansöka om bidrag hos Naturvårdsverket ur det statliga anslaget 1:4 Sanering och återställning av förorenade områden. Via länkarna till höger finns mer information om ansökan och hur en avhjälpandeåtgärd ska genomföras.
Naturvårdsverkets roll
Naturvårdsverket ansvarar för att samordna, prioritera och följa upp arbetet med avhjälpande av föroreningsskador på nationell nivå. Vi administrerar det statliga bidraget och utvärderar vilka effekter de får.
Utveckling av vårt vägledningsmaterial inom förorenade områden
Det pågår ett löpande arbete med att utveckla och förbättra vårt arbete med vägledning inom avhjälpande av föroreningsskador.
Ett mer omfattande arbete pågår och planeras att färdigställas i samband med att Naturvårdsverket lanserar en ny webbplats under våren 2021. Som underlag för arbetet finns bland annat en utvärdering av 2009 års vägledningsrapporter (riktvärden, riskbedömning och att välja efterbehandlingsåtgärd).