Flygplatser och dess verksamheter medför lokal, regional och global miljöpåverkan. Den påverkar miljön och människors hälsa på många olika sätt.
Här hittar du vägledning och information om prövning och tillsyn samt om buller och klimatutsläpp från flygtrafik och flygplatser. Dessutom kan du hitta ärenden som vi har yttrat oss i och vägledande domar.
Prövning och tillsyn av flygplatser
Flygverksamhet och de verksamheter som bedrivs på och i anslutning till en flygplats har i regel betydande miljöpåverkan, särskilt på flygplatsens närmaste omgivning. Naturvårdsverket har tagit fram vägledning kring tillståndsprövning och tillsyn av flygplatser med fokus på de aspekter som är särskilda för just flygplatsverksamhet. Här finns också länk till vägledande domar och ärenden som Naturvårdsverket uttalat sig i kopplat till flygplatsverksamhet.
Riktvärden för buller från flygtrafik och flygplatser
Buller från flygtrafik och flygplatser är ett miljö- och hälsoproblem som påverkar många runtomkring landets flygplatser. Buller från flygtrafik är dessutom en av de bullerkällor som upplevs som mest störande i samhället.
Riktvärden för trafikbuller vid bostäder finns i förordning om trafikbuller vid bostadsbyggnader (SFS 2015:216). Naturvårdsverket har tagit fram riktvärden för vård- och skollokaler samt för rekreationsområden. På sidan om buller från flygtrafik och flygplatser återfinns vägledning om flygbuller. Där finns även allmän information om flygbuller och beskrivning av mät- och beräkningsmetoder.
Klimatpåverkan
Flygtrafiken orsakar en betydande del av samhällets utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser. Då flygtrafiken förväntas öka kommer den även medföra ökad negativ påverkan på klimatet.
Flygtrafikens inverkan på växthuseffekten beror inte enbart på vilket bränsle som flygplanen använder. På hög höjd tillkommer ytterligare negativa effekter genom bildande av kväveoxider och vattenånga oavsett om det är fossilt bränsle eller biobränsle som används.
Växthuseffekten och risken för klimatförändringar innebär stora utmaningar för hela samhället. Halten av växthusgaser i atmosfären ska i enlighet med FN:s ramkonvention för klimatförändringar stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimatsystemet inte blir farlig. Sveriges riksdag har beslutat om ett klimatpolitiskt ramverk som anger att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser senast år 2045. Flyget tillsammans med övriga sektorer i samhället måste ta sitt ansvar för att Sverige ska kunna bidra till att de nationella och globala klimatmålen uppnås.