Innehåll nedan:
Vad gäller
Den som sätter elutrustning på den svenska marknaden definieras som producent och har ett producentansvar. Bland annat innebär det ett ansvar för att ta hand om utrustningen när den blir avfall.
Producenter ska anmäla sig och rapportera uppgifter till Naturvårdsverket, även om man är medlem i ett kollektivt insamlingssystem för elavfall. Rapporterar gör du genom e-tjänster för producentansvar, se länk ovan.
En producentrepresentant är den som via fullmakt tagit över alla skyldigheter som producentansvaret medför. Företag som är etablerade i ett annat EU-land kan via fullmakt utse en producentrepresentant. Representanten ska vara etablerad i Sverige.
I menyn hittar du vägledning till olika delar av producentansvaret för elutrustning.
Observera att respektive producent/ producentrepresentant alltid bär ansvaret för att anmälda uppgifter såsom kontaktinformation stämmer! Om e-postadressen är fel riskerar man att gå miste om viktig information från Naturvårdsverket – till exempel påminnelser inför rapporteringsperioden.
Inbyggda batterier – två bestämmelser
All elutrustning som innehåller inbyggda batterier omfattas av två bestämmelser, förordningen om producentansvar för elutrustning (SFS 2014:1075) och förordningen om producentansvar för batterier (SFS 2008:834).
Se även vägledningen om producentansvar för batterier.
Vem är producent?
Producent är du som antingen
- Är etablerad i Sverige och i eget namn eller under eget varumärke har tillverkat eller har låtit tillverka eller utforma en elutrustning och gör den tillgänglig på den svenska marknaden.
- Är etablerad i Sverige och i eget namn eller under eget varumärke säljer en elutrustning på den svenska marknaden som har tillverkats av någon annan, om det för elutrustningen inte finns en producent enligt 1 vars varumärke förekommer på elutrustningen.
- Är etablerad i Sverige och släpper ut en elutrustning från ett annat land på den svenska marknaden.
- Säljer en elutrustning på distans direkt till en användare i ett land inom EU där säljaren inte är etablerad.
Du omfattas av producentansvaret om du uppfyller något av ovanstående samt om de produkter som företaget tillhandahåller omfattas av någon kategori i bilagan till förordningen (2014:1075) om producentansvar för elutrustning. Mer om kategorierna, se "Produkter som omfattas" i menyn.
Du räknas inte som producent om du:
- endast är återförsäljare i Sverige, det vill säga inte tillverkar eller för in produkter själv, eller
- endast är distributör (och inte importerar).
Producentansvaret skiljer sig beroende på om man är producent av konsumentelutrustning eller övrig elutrustning.
Producent av konsumentelutrustning
Till konsumentelutrustning räknas de produkter som vanligtvis används i hushåll och kan komma att uppstå som hushållsavfall när de är uttjänta. Att en elutrustning är avsedd för yrkesmässig användning utesluter inte att den är konsumentelutrustning.
Det är produkternas konstruktion, funktion och normala användningsområde som avgör om du är producent av konsumentelutrustning eller övrig elutrustning. Vem som köper den produkt du tillhandahåller saknar betydelse. Till exempel är en persondator en konsumentprodukt, oavsett om den används i hemmet eller på ett företag.
Producentens ansvar, konsumentelutrustning
En producent som säljer konsumentelutrustning har ansvar för att:
- ta hand om avfallet från elutrustning som sålts i Sverige (eller på distans till ett annat land inom EU) från och med den 13 augusti 2005.
- ta hand om historiskt avfall, dvs avfall från elutrustning som sålts i Sverige (eller på distans till ett annat land in om EU) före den 13 augusti 2005.
En producent ska också:
- tillhöra ett godkänt insamlingssystem,
- lämna upplysning om vad produkterna innehåller till de som yrkesmässigt hanterar avfallet och andra som kan återanvända sådana produkter senast ett år efter påbörjad försäljning,
- på begäran kunna redovisa till Naturvårdsverket hur man uppfyllt ovanstående upplysningsskyldighet samt
- märka dina produkter
- utforma produkten så att återvinning och återanvändning främjas.
Producent av övrig elutrustning
Elutrustning som inte är konsumentelutrustning definieras som övrig elutrustning (proffselutrustning).
Det är produkternas konstruktion, funktion och normala användningsområde som avgör om du är producent av konsumentelutrustning eller övrig elutrustning. Vem som köper den produkt du tillhandahåller saknar betydelse. Till exempel är en persondator en konsumentprodukt, oavsett om den används i hemmet eller på ett företag.
Producentens ansvar, övrig elutrustning
Producenter av övrig elutrustning ansvarar för att:
- ta emot utrustning som tillhandahållits efter den 12 augusti 2005.
- ta emot utrustning som har blivit avfall om det lämnas till producenten i samband med försäljning av nya produkter av motsvarande mängd och med samma funktion.
- lämna upplysningar senast ett år efter att du påbörjat försäljningen om vad produkterna innehåller till de som yrkesmässigt hanterar avfall samt andra som kan återanvända sådana produkter,
- lämna information om hur du som producent uppfyllt upplysningsskyldigheten (ska på begäran kunna lämnas till Naturvårdsverket),
- märka produkterna, läs mer om det på sidan Märkning,
- utforma produkten så att återvinning och återanvändning främjas,
- informera verksamhetsutövare om vad de kan göra med produkterna när de blivit avfall,
- insamlat avfall transporteras bort, förbehandlas, återanvänds, materialåtervinns, energiåtervinns eller tas om hand på annat sätt som är godtagbart från miljösynpunkt samt
- uppnå de återvinningsnivåer enligt förordningen om producentansvar för elutrustning.
Utländska producenter eller svenska producenter som säljer på distans inom EU
Enligt WEEE-direktivet (Directive on Waste Electrical and Electronic Equipment) ska en medlemsstat se till att den som är producent i ett annat EU-land än där den är etablerad utser ett behörigt ombud, producentrepresentant. Representanten ska ta ansvar för producentens skyldigheter i det landet.
- Den producent som är etablerad i Sverige och säljer på distans till en annan medlemsstat ska utse en producentrepresentant i det landet.
- Den som är etablerad i ett annat EU-land och säljer elutrustning på distans till användare i Sverige ska utse en producentrepresentant i Sverige.
- Producenter från tredje land som säljer via distans till användare i Sverige ska anmäla sig till Naturvårdsverket alternativt utse en producentrepresentant som är etablerad i Sverige.
- En producent i en annan medlemsstat i EU som säljer till en svensk producent och som vill rapportera istället för den producenten måste utse en producentrepresentant i Sverige.
Representanten ansvarar för att fullgöra producentansvaret. Implementeringen av direktivet kan dock skilja sig åt mellan olika EU-länder så man bör kontrollera vad som gäller i respektive land Enklast kontrollerar du detta genom det europeiska nätverket för WEEE-register:
Filialer
Enligt 9 § förordningen om producentansvar för elutrustning (2014:1075), WEEE-förordningen, avses med producent bl.a. den som är etablerad i Sverige och släpper ut en elutrustning från ett annat land på den svenska marknaden. Med "etablerad i Sverige" avses enligt 8 § WEEE-förordningen att ha hemvist eller säte i Sverige och bedriva en yrkesmässig verksamhet här.
En filial till ett utländskt bolag kan inte registreras som producent eftersom den inte är etablerad i Sverige. En sådan filial har inte sitt säte i Sverige, sätet finns som regel i moderbolagets land. Filialen får ett organisationsnummer i Sverige och ska följa svenska regler, men den är ändå ingen egen juridisk person, utan en del av det utländska företaget.
Om ett företag som är etablerat i en annan EU-medlemsstat, men har en filial här i Sverige, vill agera producent för de produkter de sätter på den svenska marknaden kan det använda sig av möjligheten enligt 30 § WEEE-förordningen att utse en auktoriserad representant, AR, som är etablerad i Sverige. Det är då den AR som utses som ska registrera sig i producentregistret och i anmälan uppge vilket bolag den företräder.
Eftersom det i dessa situationer finns återförsäljare här i Sverige som är att betrakta som producenter enligt definitionen i WEEE-förordningen så måste företaget/filialen också kontakta och komma överens med dessa återförsäljare om att företaget/filialen genom sin AR tar över producentansvaret. En AR ska fullgöra de skyldigheter en producent har enligt WEEE-förordningen. Se även stycket ovan.
Företag utanför EU
Rätten enligt 30 §, att utse en AR trots att det finns svenska återförsäljare som är att anse som producenter, gäller inte för företag etablerade utanför EU. Som nämnts ovan kan inte heller en filial till ett sådant företag registreras som producent, eftersom en filial inte anses etablerad i Sverige.
Företag etablerade utanför EU som säljer produkter på distans direkt till slutanvändare i Sverige ska själva vara anmälda som producenter i Sverige, men kan välja att registrera sig genom ett ombud. Detta ombud övertar dock inte företagets skyldigheter som producent enligt WEEE-förordningen, på det sätt som en AR gör.
Från Bolagsverket:
Enligt information från Bolagsverket är en filial är en företagsform som innebär att ett utländskt företag bedriver näringsverksamhet i Sverige genom ett avdelningskontor med självständig förvaltning. Filialen är inte en separat juridisk person utan en del av det utländska företaget.
EU-standarder för WEEE
Följande EU-standarder arbetas fram av CENELEC och ersätter de tidigare Weeelabex standarder:
- TS 50625 - 4 Insamling och logistik
- EN 50614 Förberedelse för återanvändning
- EN 50625-1; TS 50625-3-1 Allmänna behandlingskrav
- EN 50625-2-1; TS 50625-3-2 Lampor
- EN 50625-2-2; TS 50625-3-3 Skärmar (CRT FPD)
- EN 50625-2-3; TS 50625-3-4 Värmeväxlare
- EN 50625-2-4; TS 50625-3-5 Photovoltaic panels
- TS 50625-5 * Slutlig behandling
Det är frivilligt att använda sig av standarderna i Sverige.
In English