Det huvudsakliga skälet är att förslaget minskar de osäkerheter och väntetider som finns idag för de som vill investera i den aktuella tekniken. Naturvårdsverket bedömer också att Skatteverket är den myndighet som är bäst lämpad att på ett kostnadseffektivt sätt hantera den här typen av stöd till privatpersoner. Naturvårdsverket vill samtidigt framhålla att investeringsstöden för grön teknik till kommuner, företag, bostadsrättsföreningar och andra organisationer är fortsatt viktiga och bör finnas kvar.
Naturvårdsverket anser att takbeloppet sannolikt behöver höjas att för att inte styreffekten ska försvagas jämfört med idag.
Naturvårdsverket efterfrågar dessutom bättre underbyggd argumentation till valda stödnivåer, att samspelet mellan olika styrmedel som påverkar energilagring utreds, en utredning av hur miljöpåverkan i ett livscykelperspektiv kan minskas, förbättrad konsekvensanalys av vilka grupper i samhället som kan ta del av avdraget, samt att berörda myndigheter samverkar och delar information för att minska risken för effektbrist och för att stävja fusk.