Naturvårdsverkets viktigaste synpunkter
Naturvårdsverkets yttranden i målet är avgränsade till frågor som avser det allmänna villkoret, utsläpp från verksamheten till vatten och luft, energihushållning, buller samt fråga om ekonomisk säkerhet.
Naturvårdsverket har ingen erinran mot att tillstånd lämnas till sökta verksamheter, men anser att eventuella tillstånd till permanent drift av kondensturbinen och permanent ökning av tillåten mängd förbränning av icke farligt avfall ska tidsbegränsas.
Naturvårdsverket har yrkat på slutliga villkor avseende bland annat utsläpp av stoft, framtagande av energihushållningsplan, genomförande av optimering av elanvändning i pumpar samt krav på ekonomisk säkerhet för återställning av förorenad mark.
Naturvårdsverket anser att vissa frågor avseende åtgärder för energieffektivisering, utsläpp till luft och vatten samt minskning av buller behöver utredas vidare och har yrkat att dessa frågor skjuts upp under en prövotid.
Naturvårdsverket har tidigare i målet gett in yttranden med krav på komplettering av ansökan. Detta har gällt närmare uppgifter om verksamhetens energianvändning, energiproduktion och möjligheter till energieffektivisering, samt information om huruvida det förekommer utsläpp av plastpartiklar från verksamheten och vilka åtgärder som kan vidtas för att förhindra sådana utsläpp. Naturvårdsverket har även begärt beskrivning av vilka åtgärder bolaget vidtagit för att förhindra utsläpp av höga dioxinhalter från samförbränningspannorna. Samtliga yttranden i målet återfinns nedan.
Bakgrund
Stora Enso Paper AB har ansökt hos Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt om nytt tillstånd till befintlig och tillståndsgiven verksamhet med justerade produktionsvolymer utan koppling mellan tillåten pappersproduktion respektive massaproduktion, till att fortsätta med och permanenta tillverkning av klordioxid i liten skala för att motverka svavelvätebildning, till att tillverka kompositmaterial/-produkter och extruderade produkter, samt till att ta emot och rena lakvatten från avfallsdeponin i Borabo, allt vid Hylte bruk i Hyltebruk, Hallands län.
Dokument