Massförekomst av mygg gör det under perioder mycket besvärande för människor att vara utomhus i områden runt Nedre Dalälven. Naturvårdsverket ser ett behov av att hantera detta problem och vår bedömning är att det i år inte finns förutsättningar att kunna tillämpa alternativa lösningar som åtgärdar myggproblemet i tillräckligt hög grad. Därför bedömer vi att det råder ett väsentligt allmänintresse av att kunna genomföra bekämpningsåtgärder med VectoBac G® Arbetet med att utveckla alternativa lösningar på problemet fortsätter.
Skyddade områden på grund av höga naturvärden
En del av områdena där vi tillåter bekämpning är så kallade Natura 2000-områden.
Natura 2000-områden är naturområden som har mycket höga bevarandevärden och som är skyddade enligt lag. Särskilda regler gäller för åtgärder som kan påverka miljön inom dessa områden. Därför lyfte vi frågan till regeringen tidigare i år. Regeringen gav oss i början av april tillåtlighet att lämna tillstånd.
Krav på uppföljning av bekämpningen
Eftersom det fortfarande inte är helt klarlagt om bekämpningen har någon negativ inverkan av betydelse för Natura 2000-områdena ställer regeringen som villkor att en noggrann uppföljning ska ske efter genomförd bekämpning. Resultaten ska rapporteras in till oss och till tillsynsmyndigheterna senast den 31 december 2018.
Årets redovisning ska liksom de tre föregående åren innehålla en dokumentation av alternativa bekämpningsåtgärder som utförts i Nedre Dalälven under bekämpningssäsongen samt en planering för hur man ska kunna minska användningen av VectoBac G®. Denna plan ska tas fram i samråd med berörda länsstyrelser. I det sammanhanget är det viktigt att ta med resultaten från de försök med alternativa metoder som länsstyrelsen genomför.
Naturvårdsverket har omprövat och ändrat villkor 3 i ovanstående beslut. Villkoret handlar om tillåten mängd bekämpningsmedel per tillfälle.