Med denna utlysning vill Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten finansiera ett syntesarbete som förklarar hur scenarier och deras underliggande modeller kan användas som beslutsstöd i arbetet med miljökvalitetsmålen kring biologisk mångfald.
Syntesarbetet innebär en översikt av existerande dynamiska modelleringsverktyg som används för att ta fram scenarier som kopplar till biologisk mångfald. Möjligheter och begränsningar med scenarierna ska belysas, samt hur olika scenarier kan jämföras. Målet är att på ett pedagogiskt sätt ge en ökad förståelse för hur scenarier kan fungera som beslutsstöd. Målgruppen är tjänstemän inom miljöarbetet, till exempel statliga myndigheter, länsstyrelser och kommuner. Representanter för dessa förväntas involveras i en kontinuerlig dialog genom projektets gång.
Naturvårdsverket bjuder in organisationer eller forskargrupper att komma med ansökningar för genomförande av syntesen i storleksordningen på max 1,5 miljon kronor (inklusive overheadkostnader) under 18 månader. Endast en ansökan kommer att beviljas. Vi uppmuntrar forskare från olika discipliner att samarbeta. Sista ansökningsdag är den 15 augusti 2017.
Utmaningar i miljöarbetet
Fjorton av våra sexton miljökvalitetsmål [1,2] bedöms inte vara möjliga att nå till 2020 med beslutade styrmedel och planerade åtgärder. För att uppnå målen är förvaltning av ekosystem i hela landskapet en viktig fråga där mer helhetssyn krävs. Det finns idag många relevanta scenarioanalysmetoder och modelleringsverktyg för både naturvetenskapliga och socioekonomiska frågeställningar, se till exempel [3,4,5]. De flesta av dessa verktyg är fokuserade på specifika områden, men mycket av dagens utveckling går mot att integrera natur- och socioekonomiska modeller för att nå en bättre förståelse för komplexa frågeställningar. Naturvårdsverket finansierade 2015 en syntes kring scenarier inom landskapsplanering ur ett internationellt perspektiv [6].
Det finns ytterligare behov av förtydligande för att de verktyg som nämnts ovan ska kunna fungera som underlag och stöd till beslut, till exempel i utvärderingen av olika styrmedel. Detta eftersom det i nuläget är en utmaning för beslutfattare att tillgodogöra sig, jämföra och/eller att använda scenarier och deras underliggande modeller för en specifik förvaltningssituation. Hur kan användande av scenarier i en förvaltningssituation relatera till grad av komplexitet i modellen, osäkerhetsgrad i tolkningen av analysresultat, vilken spatial och temporal skala analysen lämpas för, samt antaganden, förenklingar och svagheter beroende på databrist? Den satsning som här utlyses ska vara ett stöd i dessa frågeställningar.
Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten räknar med att kunna dra nytta av resultaten från denna satsning vid arbetet med miljökvalitetsmålen kring biologisk mångfald, främst Ett rikt växt- och djurliv och Hav i balans samt levande kust och skärgård.
Prioriteringar
Syntesarbetet ska resultera i en rapport om scenarier och modeller som beslutsstöd för att uppnå miljökvalitetsmålen kring biologisk mångfald. Scenarier med relevans för de Nordiska länderna ska prioriteras. Fokus ska ligga på scenarier, och deras underliggande modeller, som har tillämpat tvärvetenskaplig integrering. Med en sådan integrering avses att ekosystemens funktioner och processer till exempel har kopplats till förändringar av ekonomiska, juridiska, sociala och/eller kulturella processer. Överblicken ska baseras på vetenskapliga artiklar samt grå litteratur och konkreta fallstudier.
Resultaten ska omfatta en analys av för- och nackdelar med de presenterade scenarierna och modellerna, i vilket sammanhang de är mest relevanta, och hur anpassningsbara de är och hur de kan göras mer transparanta för beslutsfattare. Följande aspekter ska bli belysta och förklarade:
- Grad av tvärvetenskaplig integrering.
- Beslutsstöd i form av olika typer av scenarioanalyser, optimerade scenarier, extrema scenarier, inklusive kumulativa effekter.
- Underliggande data och databrist.
- Osäkerheter och känslighet i validering av scenarier samt hantering av dessa.
- Hantering och integrering av spatial och temporal skala.
- Riskbedömning i modelleringsverktyg.
- Hur den framtida utvecklingen ser ut vad gäller beslutsstöd och modelleringsverktyg (”anticipatory governance”).
Syntesarbetet ska presenteras i en pedagogiskt skriven rapport på svenska, samt på ett seminarium som riktar sig till målgrupperna. Resultaten bör även presenteras på en interaktiv webbplats. Slutseminariet arrangeras tillsammans med Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten, i samverkan med utförarna. Huvudsakliga målgrupper är de som arbetar med förvaltningen av naturen, till exempel:
- Statliga myndigheter som arbetar med att uppnå miljökvalitetsmålen
- Länsstyrelser
- Kommuner
Vem kan söka?
Behörig att söka är vetenskapliga organisationer eller disputerad forskare/forskargrupper vid universitet, högskolor, forskningsinstitut eller myndigheter som bedriver forskning som en del av sitt uppdrag. Med forskningsinstitut avses organisationer som har forskning som sin enda eller huvudsakliga verksamhet. Huvudsökande måste vara knuten till en organisation med svenskt organisationsnummer.
För ytterligare information senedan ”Skriva ansökan - syntes”.
Preliminär tidsplan för ansökningsprocessen
- 15 augusti 2017: Sista ansökningsdag
- 1 november 2017: Beslut om finansiering
- 1 december 2017: Satsningen startar
Kontakt
Cecilia Lindblad. Telefon: 010-698 12 95
Så här söker du
Begreppsdefinitioner
Definition av modeller och scenarier, från: The methodological assessment report on scenarios and models of biodiversity and ecosystem services. IPBES rapport 2016. Glossary annex I s. 293
“Models: Qualitative or quantitative representations of key components of a system and of relationships between these components.”
“Scenarios: Representations of possible futures for one or more components of a system, particularly, in this assessment, for drivers of change in nature and nature’s benefits, including alternative policy or management options.”
Referenser
[1] Det svenska miljömålssystemet.
[2] Mål i sikte. Analys och bedömning av de 16 miljökvalitetsmålen i fördjupad utvärdering. Volym 2 Rapport 6662, Naturvårdsverket, 2015.
[3] The Baltic Sea –Our Common Treasure. Baltic Stern rapport 4, 2013.
[4] The methodological assessment report of scenarios and models of biodiversity and ecosystem services, IPBES 2016, ISBN: 978-92-807-3569-7
[5] Final report of the NOR project "Management of reindeer pastures under uncertainty" Report title: "A decision-tool for adaptation of reindeer herds to rangeland: the user's manual".
[6] A Review on the State of the Art in Scenario Modelling for Environmental Management. Naturvårdsverket rapport, 2016.