Nytt för i år är att kommuner och samarbetspartners som avser att skicka in en ansökan om LONA-bidrag den 1 december 2020 kan få hjälp vid planering av sin ansökan genom Naturvårdsverkets avtal med SLU Centrum för naturvägledning (CNV) eller Sveriges Geologiska Undersökning (SGU). Fokus ligger på kommunikation och naturvägledning samt placering och utformning av våtmarker.
Planera för naturvägledning i LONA-projekt
Många LONA-projekt omfattar kommunikation, information och kunskapsspridning i olika former, antingen ensamt eller i kombination med naturvårds- och friluftslivsåtgärder. Naturvägledning i form av till exempel skyltning, guidning och utställningar är ett betydelsefullt verktyg i naturvårds-, tillgänglighets- och friluftslivsarbetet. Nu erbjuder CNV på uppdrag av Naturvårdsverket rådgivning om hur naturvägledning kan utformas och användas i LONA-projekt.
Vid planering av ett LONA-projekt med stort inslag av naturvägledning kan CNV vara bollplank vid arbetet med att ta fram ansökan. CNV kan svara på frågor kring naturvägledning i alla dess former (naturstigar, guidning, utställningar med mera).
Intresseanmälan rådgivning naturvägledning
Om du vill anmäla intresse för rådgivning kring natruvägledning, mejla CNV en kort beskrivning av det planerade projektet och aktuella frågor: