Ansökan stängd
Ansökningsomgången stängde 20 mars 2020. Eventuella nya bidrag om detta kommer vi att meddela här på webbplatsen.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Naturvårdsverket har i uppdrag att fram till 2023 fördela bidrag för att genomföra åtgärder som syftar till att förbättra vattenmiljön.
Naturvårdsverket får använda 170 miljoner kronor för att ge bidrag till investeringar i:
- dagvattenåtgärder som minskar mikroplaster och andra föroreningar via dagvatten
- implementering av avancerad rening för avskiljning av läkemedelsrester vid avloppsreningsverk
Projekt där sökt bidragssumma överstiger 30 miljoner kronor uppmanas kontakta Naturvårdsverket direkt för vidare dialog.
Sista ansökningsdatum – 20 mars 2020
Sista ansökningsdatum för årets bidrag till läkemedelsrening är den 20:e mars 2020.
För information om bidraget till dagvattenåtgärder hänvisar vi till annan sida på denna webbplats:
I mån av tillgängliga medel kan det bli aktuellt med ytterligare utlysningar kommande år.
Bidragets syfte – minskade utsläpp av läkemedelsrester
Bidraget syftar bl.a till att öka takten i arbetet med att minska samhällets utsläpp av läkemedelsrester till hav, sjöar och vattendrag.
Förutom att bidraget ska leda till konkreta åtgärder i form av installationer i fullskala ska satsade medel även bidra till en ökad kunskapsuppbyggnad kring avancerad rening. Detta genom att belysa de frågeställningar som uppstår i samband med behovsbedömning, planering, projektering, upphandling, installation och drift av läkemedelsrening.
Alla dessa delar kommer att vara viktiga i det fortsatta arbetet för myndigheter, VA-huvudmän, branschorganisationer, näringslivet och instanser som arbetar med tillsyn och prövning.
Genom att minska utsläpp av läkemedelsrester till vattenmiljön kommer bidraget att bidra till uppfyllandet av såväl globala miljömål i Agenda 2030 som Sveriges nationella generationsmål och följande miljökvalitetsmål:
- Hav i balans samt levande kust och skärgård,
- Giftfri miljö
- samt till Levande sjöar och vattendrag.
Bidragen bidrar även till följande globala mål för hållbar utveckling i Agenda 2030:
- Hav och marina resurser
- Ekosystem och biologisk mångfald
- Rent vatten och sanitet för alla
- Hållbara städer och samhällen
- Hållbar konsumtion och produktion
Om bidraget
Bidraget delas ut med stöd av förordning (2018:495) om bidrag för rening av avloppsvatten från läkemedelsrester, samt med medel angivna i Havs- och vattenmyndighetens regleringsbrev 2020.
Vad kan man söka bidrag för?
Bidrag kan ges till:
- investeringar i en teknik eller metod, som har till huvudsakligt syfte att avskilja läkemedelsrester från avloppsvatten i avloppsreningsverk,
- eller till förstudier och andra förberedande åtgärder inför investeringar i en sådan teknik eller metod
Bidrag kan inte ges för:
- Åtgärder som redan kan anses ingå i exempelvis utredningsvillkor i befintligt miljötillstånd, läs mer i förordning 2018:495, 3 §.
- Åtgärder som har en karaktär av forskning och/eller teknikutveckling. Detta eftersom investeringsbidraget syftar till att öka implementeringstakten för redan beprövade tekniker/metoder.
Här följer en närmare beskrivning av de godkända projekttyperna som bidrag kan sökas för. Läs gärna även förordningen för ytterligare information.
Investeringsprojekt
Omfattar hela processen från förstudie, upphandling, genomförande av entreprenad, idrifttagning samt utvärdering. Projekttiden är från beviljande, fram till datum för inlämnande av slutrapport den 31:a oktober 2022. Ett investeringsprojekt gäller en anläggning. Om en organisation söker investeringsbidrag för flera anläggningar ska en separat ansökan skickas in per anläggning.
Vid bedömningen av investeringsprojekten ställs högre krav på finansieringsplanen för investering och drift.
Tidigaste projektstart är efter beslut om beviljat bidrag. Besluten planeras vara fattade av Naturvårdsverket vecka 25 2020.
Förstudieprojekt
Omfattar framtagning av underlag för ett investeringsbeslut. Projekttiden är från beviljande, fram till datum för inlämnande av slutrapport den 31:a oktober 2021.
Tidigaste projektstart är efter beslut om beviljat bidrag. Besluten planeras vara fattade av Naturvårdsverket vecka 25 2020.
Vem kan söka bidrag?
Naturvårdsverket får ge bidrag till projekttyper beskrivna enligt ovan där kommuner, kommunala bolag eller kommunalförbund står som sökande.
Hur mycket kan sökas?
Bidrag får ges med högst 90 procent av kostnaden för bidragsberättigade åtgärder. Vid beräkning av kostnaden för en åtgärd ska eventuella bidrag som beviljats enligt annan författning räknas av.
Kriterier för bedömning av ansökan
När Naturvårdsverket bedömer ansökningarna tas bland annat hänsyn till:
Potential
- Installationens effektivitet i termer av beräknad/uppskattad mängd läkemedelsrester och andra föroreningar som installationen varaktigt kan avskilja i en permanent fullskaleinstallation.
- Den mottagande vattenmiljöns känslighet och vilken miljönytta en fullskaleinstallation har för den mottagande vattenmiljön.
- Åtgärdernas effekter på andra miljökvalitetsmål och globala hållbarhetsmål i Agenda 2030.
Genomförande
- Budget, tidplan och angreppssätt för projektets genomförande är trovärdiga och relevanta.
- Tillgång till den kompetens och det nätverk som behövs för att genomföra projektet.
- Investeringsprojekt: En realistisk plan för hur installationen ska finansieras, både i uppbyggnadsfasen och i driftsfasen. Att det tydligt framgår att dialog förts med relevanta beslutsfattare och tillståndsmyndigheter i syfte att förankra planer för både byggnation och drift.
- Genomarbetad kommunikationsplan med syfte att sprida information om projektet och erfarenheter till omvärlden.
Så här ansöker ni
Fyll i de två mallarna nedan, ansökningsformulär och sammanfattande kalkylblad med projektbudget och tidplan. Observera filformat.
Bifoga följande tre obligatoriska dokument som numrerade bilagor:
- Projektbeskrivning (.docx, högst 5 sidor). Om laboratorieanalyser kommer vara en del av projektet, se länk nedan om rekommenderade ämnen för analys.
- Kommunikationsplan: En plan för hur löpande information om projektet, resultat, erfarenheter, och lärdomar ska spridas till externa parter såsom bransch, beslutsfattare, tillståndsmyndighet, och allmänhet (.docx, högst 3 sidor).
- CV för projektledare och övriga nyckelpersoner (ett samlat dokument med samtliga CV, .docx eller .pdf)
Observera att Naturvårdsverkets tid för bedömning av ansökningar är begränsad. Eventuella övriga bifogade bilagor kommer endast läsas och tas med i bedömningen i mån av tid och bör därför vara kortfattade med undantag för eventuell fördjupad recipientbeskrivning med fokus på projektets miljöpåverkan.
Fullständig ansökan till Naturvårdsverket ska ha:
- Komplett ifyllt ansökningsformulär (skickas in som .docx).
- Sammanfattande kalkylblad med projektbudget och tidplan (Två flikar: "Grunddata" samt "Projektkalkyl och tidplan", skickas in som .xlsx).
- Obligatoriska bilagorna Projektbeskrivning, Kommunikationsplan, och ett samlat dokument med nyckelpersoners CV:n (skickas in som .pdf eller .docx). Eventuella övriga bilagor (skickas in som .pdf eller .docx).
Samtliga formulär, kalkylblad och bilagor ska vara namngivna med sökande organisations namn först i filnamnet. Alla bilagor ska vara numrerade.
Ansökan, med ämnesrad "Ansökan läkemedelsrening 2020 [namn på sökande organisation]”, skickas via e-post till:
När går det att söka bidraget?
Bidraget går att söka fram till och med den 20:e mars 2020.
I mån av tillgängliga medel kommer ytterligare utlysningar att genomföras kommande år.
Beslut och utbetalning
Naturvårdsverket planerar att meddela beslut om bidrag vecka 25.
Utbetalning kommer att ske i minst två omgångar. Högst 75 procent av bidraget betalas ut innan projektet har slutförts och slutredovisning har godkänts av Naturvårdsverket.
Ekonomisk redovisning och rapportering
De bidragsgrundande åtgärderna ska vara utförda och ekonomisk redovisning, eventuella lägesrapporter samt slutrapport ska ha inkommit till Naturvårdsverket senast de datum som framgår av beslutet.
Återbetalningsskyldighet
Naturvårdsverket kan återkräva utbetalda medel om:
- Bidraget beviljats på grund av oriktig uppgift från bidragstagaren.
- Åtagna åtgärder inte utförts eller åtgärderna avviker från dem som angetts i ansökan, om inte annat överenskommits.
- Ekonomisk redovisning och slutrapport inte inkommit till Naturvårdsverket senast det datum som anges i beslutet.
- Beviljade medel inte använts vid slutredovisningen.
- Mottagaren ska betala ränta enligt räntelagen (1975:635) på det belopp som omfattas av återbetalningsskyldigheten.
Mer information
För frågor om bidraget:
Övriga frågor:
Kundtjänst, telefon 010-698 10 00 eller via epost